Myrkotten pekas ut som mellanvärd för viruset
Publicerad 2020-02-07
Kinesiska forskare misstänker att myrkotten har fungerat som en mellanvärd för det coronavirus som nu sprids i Kina och som hittills krävt över 600 människors liv.
Att viruset ursprungligen kommer från fladdermöss, tror sig forskarna nästan vara helt säkra på. Virusets arvsmassa är till 96 procent identisk med ett coronavirus som finns hos fladdermöss.
Men forskarna tror att viruset har haft en så kallad mellanvärd, innan det började spridas till människor. Tidigare har ormen pekats ut som skyldig, men nu riktas misstankarna mot myrkotten i stället.
Efter att ha analyserat arvsmassan hos fler än 1 000 vilda djur, hittade forskarna genomsekvenser hos myrkottar som till 99 procent överensstämmer med dem hos smittade patienter, enligt den officiella kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.
I Kina handlas det friskt med den utrotningshotade myrkotten eftersom den anses ha helande krafter inom den traditionella kinesiska medicinen. Dess kött säljs också på den svarta marknaden.
På grund av detta har myrkotten blivit ett av de djur som smugglas mest i hela världen. De senaste tio åren tros runt en miljon djur ha stulits från Asien och Afrika för vidare transport till marknaderna i Vietnam och Kina. Denna handel är visserligen förbjuden i Kina, men myndigheterna har sett mellan fingrarna.
PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.