Brittiska väljare vilsna i ovisst Brexitland
Publicerad 2019-12-12
Valet i Storbritannien handlar främst om Brexit.Väljare är osäkra på vilket parti de ska rösta på, vem som är bäst att leda landet och hur framtiden ska se ut.
Många väljer att taktikrösta.
I gryningen på torsdagen, när vallokalerna öppnade, lade Lili Mullan sin röst i Surbiton i sydvästra London innan hon gick till sitt jobb.
Hon lade sin röst på premiärminister Boris Johnsons Konservativa parti för att hon vill "get brexit done" – få brexit avklarat.
– Så att de kan börja koncentrera sig på andra frågor också. Det har gått över tre år sedan vi röstade för en brexit nu, säger hon.
TT: Men tror du att Johnson kan genomföra det?
– Absolut, om han får tillräckligt med stöd. För i slutänden var det ju det folket röstade på, och vi lever ju i en demokrati.
Skadlig för ekonomin
Mot Mullans röst står Jasmine Begums, precis som det varit bland många i den debatt om ett utträde ur EU som pågått i år. Men som också handlar om Storbritanniens framtid, om sjukvård och utbyggnad av infrastruktur och om klimatet.
Begum röstar på Labour, hon håller inte med om kritiken mot Labours ledare Jeremy Corbyn.
– Corbyn är en väldigt jordnära person. Jag såg en bild på honom sitta på en buss, i jämförelse med en annan bild där Konservative partiets ledare Boris Johnson precis skulle hoppa på flyget, säger Begum.
– Det säger en hel del, och jag kommer definitivt rösta Labour.
Londonbon Sophie Greenwood håller inte alls med, om det inte hade varit för Corbyn så skulle hon ha kunnat rösta på Labour:
– Jag ser inte Corbyn som någon ledare, dessutom är han för radikal, säger Greenwood som jobbar inom handeln och som vill se att brexit blir av.
– Jag vet hur skadlig den här utdragna brexitprocessen är för vår ekonomi, fortsätter hon, hennes röst går till Konservativa partiet trots att hon 2016 röstade för ett brittiskt medlemskap i EU.
Taktikröstning
De ekonomiska argumenten går att vända på, och det gör finansmannen Oleksandr Polishchuk, i det regntyngda finansdistriktet City.
Egentligen skulle Polishchuk ha velat rösta på miljöpartiet de Gröna, då klimatförändringarna är den viktigaste frågan för honom. Men rösten föll till slut på Labour. Valet var taktiskt, säger han och hänvisar till brexit.
– Det har redan fått mycket negativa konsekvenser, och det märks tydligt i finansbranschen där vi nu håller på att förbereda oss för ett utträde. Men det kommer att bli mycket värre när vi väl går ut, det kommer att ta minst tio år att återhämta oss.
Oleksandr Polishchuk är långt från den ende som taktikröstar i ett valsystem där vinnaren tar allt i respektive valkrets.
Jane Ponton är på väg till ett konstgalleri där hon arbetar frivilligt mellan passen som lärare. Hon funderade in i det sista på vem som skulle få hennes röst.
I hennes valkrets, Essex castle point, är det jämnt mellan Konservativa partiet och Liberaldemokraterna enligt opinionsmätningar. Ponton står och väger mellan Labour och Liberaldemokraterna, men med ett visst missmod tänker hon pragmatiskt:
– Så det kan hända att jag röstar taktiskt på Liberaldemokraterna, men känns väldigt svårt, säger Ponton.
Knivdåd på London bridge
Hon funderar också på en annan valfråga, om terrorism. Terrorhotet får en verklig innebörd vid London Bridge, där en knivman attackerade två personer för två veckor sedan.
– Jag går över den här bron varje dag, det var hjärtskärande, säger Jane Ponton.
Efter att det visat sig att gärningsmannen var en tidigare terrordömd gjorde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett utspel om att tunga brottslingar inte borde släppas ut tidigare.
– Det var kanske befogat vad gäller just den händelsen, men generellt tror jag inte det är lösningen. Det handlar om att få människor integrerade och inte låta vissa grupper hamna utanför, säger Jane Ponton.
Kriminalitet är en av de frågor som synts i brexitskuggan, liksom sjukvården och en eventuell utförsäljning av delar av det nationella sjukvårdssystemet NHS:
Sjuksköterskan Jasmine Begum, som röstar Labour, säger att frågan om sjukvård är enormt betydelsefull i torsdagens val.
– Det behövs mycket hjälp och resurser där.
PODD Skandalerna som kan avgöra valet i Storbritannien
I dagens Aftonbladet pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om slutspurten inför nyvalet i Storbritannien.