Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

M siktar på mindre pengar för SVT och SR

Publicerad 2019-10-18

Moderaterna vill banta public service. På bilden SVT-huset i Stockholm. Arkivbild.

Moderaterna vill ha ett starkt, men smalare, public service med mindre pengar. M vill också se en hårdare granskning av SVT och SR. En arbetsgrupp i partiet ska utreda vägen dit.

– Vi ska värna public service men också arbeta med dess uppdrag, i riktning mot ett smalare och vassare uppdrag och som en konsekvens av det en avsevärt lägre nivå i skattefinansiering, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Han hävdar att de utskottsförslag som arbetats fram på den pågående partistämman i Västerås i princip följer partistyrelsens tankar, bara att de uttrycks i en lite annan form.

"Vässas"

Partistyrelsen har föreslagit att partiet ska tillsätta en utredning om partiets mediepolitik och framtiden för public service. I att-satserna från utskottet, som stämman ska besluta om, föreslås att det ska utredas hur "programutbud ska smalnas av, vässas och göras mer relevant i public service-perspektiv" och hur "högre krav på opartiskhet och saklighet" ska ställas. Det gäller även om hur sanktionerna ska bli hårdare om överträdelser sker.

På frågan om M anser att public service inte klarar att vara opartisk och saklig idag, det vill säga att SVT, SR och UR inte lever upp till sina riktlinjer, svarar Strömmer:

– Public service har generellt sett ett högt förtroende, men om det i någon del finns en förtroendeskadlig debatt så gäller det ofta opartiskhet och saklighet. Det borde finnas ett gemensamt intresse av att se på hur det efterlevs.

Ytterligare tryck

Gunnar Strömmer säger att partiet vill sätta ytterligare tryck på att rättesnöret opartiskhet och saklighet följs.

– Redan det faktum att många medborgare upplever att det finns ett problem med opartiskhet och saklighet är skäl nog att sätta fokus på den frågan och arbeta målmedvetet med det, säger han.

Moderaterna vill också att ps-bolagen ska granskas mer ekonomiskt, som vilka företag som helst. Det ska dock inte göras av politiker, men gärna myndigheter som Riksrevisionen.

Han poängterar att medieutredningen ska handla om mediepolitik i stort, inte bara om public service.