Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Upptrissat mellan Israel och Hizbollah

TT-AFP

Uppdaterad 2024-06-19 | Publicerad 2024-06-18

Israelisk flagga i närheten av Israels gräns mot Libanon, där bränder ofta bryter ut till följd av stridigheterna. Bild från 12 juni.

Konflikten mellan Israel och Hizbollah eskalerar med hot om ”fullskaligt krig” och en färdig plan för en israelisk offensiv i Libanon.

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah har under tisdagen publicerat ett nio minuter långt klipp som visar en drönarfilm tagen vid den israeliska hamnstaden Haifa.

Klippet har inte verifierats av oberoende part, men påstås visa både civil och militär israelisk infrastruktur.

Kort efter det kom Israels utrikesminister Israel Katz med ett hot.

”Vi är mycket nära ögonblicket då vi bestämmer oss för att ändra spelreglerna gentemot Hizbollah och Libanon”, säger han enligt ett uttalande från sitt kansli.

”I ett fullskaligt krig så kommer Hizbollah att förstöras och Libanon drabbas hårt”, fortsätter uttalandet.

Därefter meddelade den israeliska militären att en operativ plan för en offensiv i Libanon godkänts. Närmare detaljer kring vad det innebär har inte uppgetts.

Upptrappningen kommer samtidigt som ett amerikanskt sändebud, Amos Hochstein, är på besök i Libanon för att försöka de-eskalera konflikten.

– Det ligger i allas intressen att nå en snabb och diplomatisk lösning – det är både möjligt och brådskande, säger han.

Sedan den 7 oktober har stridigheter pågått nästan dagligen i gränsområdet mellan Libanon och Israel. Hizbollah uppgav i förra veckan att man genomfört fler än 2 100 militära insatser mot Israel sedan dess. I Libanon har minst 473 personer dödats, bland dem 92 civila, enligt AFP:s sammanställning. Israeliska myndigheter uppger att minst 15 soldater och 11 civila dödats.