Regeringen vill satsa på vätgas i norr

TT

Publicerad 2024-06-27 21.51

Malmbanan är ett av de projekt som ska satsas på i regeringens nya strategi. Arkivbild

Regeringen vill sätta fart på den gröna omställningen. I den strategi för norra Sverige som regeringen nu presenterar finns satsningar på bland annat vätgasledningar.

”Nu finns en gyllene möjlighet för norra Sverige att leda den nya industriella revolutionen och bli en motor för Europas gröna innovationer”, skriver ministrarna Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L), Elisabeth Svantesson (M) och Andreas Carlson (KD) på Dagens Nyheters debattsida.

Projekt i norra Sverige bedöms kunna öka landets BNP med två-tre procent och leda till 20 000 nya jobb, enligt en rapport beställd av Region Norrbotten.

Strategin har sju punkter. En av delarna handlar om att säkra energiförsörjningen. Här spelar fossilfri vätgas en viktig roll som ”den bästa lösningen för utfasningen av fossila bränslen” i exempelvis järn- och stålproduktion.

”Rege­ringen ger därför Svenska kraftnät i uppdrag att lämna förslag på hur el- och vätgas­infrastruktur kan samplaneras i norra Sverige, så att fler vätgasledningar kan byggas”, skriver ministrarna.

En annan del är att stärka transportinfrastrukturen för att underlätta arbetspendling och godstrafik. Trafikverket ska på uppdrag av regeringen snabba på arbetet med att öka kapaciteten på Malmbanan.

Regeringen vill bland annat även se fler bostäder för att förbättra möjligheterna till inflyttning.

Följ ämnen i artikeln