Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Begravningståg för Raisi – tusentals på gatorna

TT-AFP

Publicerad 2024-05-21

Begravningsceremonier för den iranske presidenten Ebrahim Raisi har inletts på tisdagen.

I staden Tabriz och i huvudstaden Teheran har tiotusentals människor samlats för att hedra presidenten.

Andra träffas för att fira hans död.

Iranier samlas på tisdagsmorgonen i Tabriz, dit de förolyckades kroppar fördes på måndagen och där ett begravningståg inletts under tisdagsförmiddagen. Även på Valiasr-torget i huvudstaden Teheran har människor med porträtt av Ebrahim Raisi samlats.

På andra håll firar exiliranier och kritiker den hårdföre presidentens död.

Fem dagar av landssorg har utlysts av landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Under tisdagskvällen leder ayatollan bön och en avskedsceremoni i Teheran, och sedan planeras stora processioner under onsdagen.

På torsdagen förs Raisis kvarlevor till hans hemstad, storstaden Mashhad, där de ska begravas på torsdagskvällen.

Försvann i söndags

Helikoptern som Raisi färdades i försvann i söndags eftermiddag i ett avlägset bergsområde nära gränsen mot Azerbajdzjan. Presidenten och hans medresenärer var på väg till staden Tabriz efter att ha invigt ett dammprojekt vid gränsen.

En stor sök- och räddningsinsats inleddes efter att de andra två helikoptrarna i följet tappat kontakten med den som Raisi befann sig i, under hårt väder i den bergiga regionen.

I den olycksdrabbade helikoptern befann sig även utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian, en lokal guvernör och en rad högt uppsatta regeringstjänstemän. Samtliga omkom.

Utredning tillsatt

Mohammad Bagheri, den iranska militärens generalstabschef, har tillsatt en utredning för att utreda varför helikoptern kraschade.

Många länder och organisationer skickade under måndagen kondoleanser efter Raisis död, bland dem USA. Men John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd underströk också att Raisi hade ”mycket blod på sina händer”.