Starmer lovar förstatligade tåg och nya bostäder

TT-AFP

Publicerad 2024-07-17 17.40

Storbritanniens kung Charles läser upp det nya Labour-styrets regeringsförklaring i det brittiska parlamentets överhus i London under onsdagen.

Runt 40 olika reformer utlovades när kung Charles läste upp det nya brittiska Labour-styrets regeringsförklaring.

– Vi kommer att öppna upp för tillväxt och sätta fart på Storbritannien, sade den nye premiärministern Keir Starmer i sitt inledande framförande innan kungen tog över.

I det traditionsenliga talet läser den brittiska monarken upp de lagar som regeringen ämnar föreslå de närmaste tolv månaderna.

Det är första gången sedan 2010 som talet skrivits av socialdemokratiska Labour – som tagit över makten från konservativa Tories efter en jordskredsseger i valet den 4 juli.

Starmers regering lovar bland annat ett nytt finanspolitiskt ramverk, åtgärder för att locka utländska investeringar och gynnande av förnyelsebar energi. Man föreslår också förstärkt arbetsrätt, nya bostäder och ett förstatligande av landets misskötta järnvägssystem.

Premiärministern lovar också stärkt gränsbevakning och hårda tag mot de smugglare som ligger bakom migrantströmmarna över Engelska kanalen.

Dessutom vill Labour avskaffa 92 platser i parlamentets överhus som varit vigda åt personer från aristokratin som ärvt sina titlar.

Starmer beskriver sin nya regerings program som ett motgift mot ”populism”.

– Populismens löften om undergörande medicin kan verka förföriska, men de för oss bara in i en återvändsgränd där ytterligare splittring och än större missnöje väntar, sade Starmer.

Hans företrädare Rishi Sunak höll en artig ton när han konstaterade att Labour ridit på ”folkets vilja till förändring” – men att det nu är upp till bevis för den nya regeringen.