Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Ryskt par anklagas för spioneri i Australien

TT-AFP

Publicerad 2024-07-13

Australiens premiärminister Anthony Albanese vid ett besök i USA i våras. Albanese försvarar gripandet av ett spionmisstänkt par i Brisbane efter kritik från Rysslands ambassadör.

En 40-årig kvinna och hennes make anklagas för att ha försökt komma åt försvarshemligheter för Rysslands räkning, uppger australisk polis. Det spionmisstänkta paret riskerar upp till 15 års fängelse.

Den spionmisstänkta kvinnan har tidigare jobbat inom Australiens försvarsmakt. Det var under en resa till Ryssland, som försvarsmakten inte kände till, som hon och hennes 62-årige make försökte komma åt hemligstämplad information, rapporterar The Guardian.

Kvinnan ska ha instruerat sin man, som var kvar i Australien, att logga in på hennes arbetsdator från hemmet i Brisbane och skicka hemligstämplad information till henne i Ryssland. Australisk polis hävdar att paret hade som avsikt att ge informationen till ryska myndigheter.

De båda misstänkta har dubbelt medborgarskap och har bott i Australien i flera år. Enligt den australiska polisen greps paret i sitt hem i Brisbane tidigare i veckan. Rysslands ambassadör kritiserar anklagelserna och skriver på plattformen X att gripandet kommer att leda ”ytterligare en våg av anti-rysk paranoia i Australien”.

Nu slår Australiens premiärminister Anthony Albanese tillbaka och säger att Ryssland ”saknar trovärdighet”. Han anklagar Ryssland för att ägna sig åt spioneri ”både här och runt om i världen.”

Albanese passar samtidigt på att kritisera Ryssland för det pågående kriget i Ukraina och uppmanar Kreml att ”sluta blanda sig i andra suveräna nationers inrikes angelägenheter”.

– Detta är ett land som inte har någon respekt för internationell rätt och de bör betraktas med förakt, vilket är vad jag har för dem, säger han.

Det ryska paret är de första som anklagas under Australiens nya spionerilagar.