Aftonbladet

Dagens namn: Uno

FN håller möte efter israeliska skolattacken

Publicerad 2024-08-13 21.09

En skola i Gaza träffades i en israelisk attack i lördags. Nästan 100 personer dog.

FN:s säkerhetsråd håller brådskande möte under måndagskvällen efter Israels attack på en skola i Gaza i lördags.

Runt 90 personer dödades i attacken.

Under mötet förväntas den svåra humanitära situationen i Gaza diskuteras.

Följ ämnen
Israel

FN:s säkerhetsråd håller under måndagen ett brådskande möte om situationen i Gaza med anledning av Israels flygattack mot skolan Al-Tabeen i Gaza.

I attacken ska cirka 90 personer, inklusive sex kvinnor och 11 barn ha dödats enligt FN-organet OCHA som hänvisar till siffror från palestinska tjänstemän i Gaza. I skolan hade över 1 000 personer sökt skydd efter att ha fördrivits från sina hem.

Svårt skadade kroppar

Minst 70 kroppar ska enligt uppgifter ha transporterats till Al Ahli-sjukhuset, som "överväldigades av massolyckshändelsen mitt i en kritisk brist på mediciner, rent vatten och sjukhussängar", skriver FN:s säkerhetsråd.

Enligt chefen för al-Ahli-sjukhuset, Fadl Naeem, var många av offren så svårt skadade att det inte gått att identifiera dem. Mahmoud Basal, talesperson för Gazas civila försvar, sa till Al Jazeera Arabic att de inte hittat en enda kropp som inte blivit lemlästad.

Förödelse efter attacken.

Al Jazeera journalisten Hema Alkhalili som var på plats efter dådet berättar i en video hur mänskliga kvarlevorna samlas ihop i plastpåsar på 70 kilo vardera och delas ut till de dödas anhöriga, eftersom att inga hela kroppar har hittats efter attacken.

Attacken fördömdes lokalt såväl som internationellt.

I ett uttalande den 10 augusti fördömde FN:s kontor för mänskliga rättigheter de ökande antalet IDF-attacker på skolor där "tvångsfördrivna palestinier har sökt skydd, utfört med uppenbar åsidosättande av den höga andelen civila dödsfall" och att detta visar på en underlåtenhet att följa internationell humanitär rätt.

Flyktingar i Gaza.

Finns inga fler säkra platser

Minst 477 av 564 skolor i Gaza har attackerats och skadats under de senaste 10 månaderna av israeliska attacker mot Gaza, säger FN och 90 procent av Gazas befolkning, närmare 1,9 miljoner människor, har fördrivits sedan den 7 oktober. Den lilla landremsan har blivit ”ett lapptäcke av säkra zoner", enligt Al Jazeera.

De ständiga förflyttandet är en enorm påfrestning för Gazas befolkning som utöver en, av Israel skapad, hungersnöd även saknar förnödenheter som vatten och medicin.

FN: Evakuering förvärrar lidandet

FN-organet OCHA har varnat för att Israels evakueringsordrar bara kommer att förvärra lidandet för palestinska familjer, av vilka många redan har fördrivits flera gånger.

Den svåra humanitära situationen i Gaza är ett av de teman som förväntas diskuteras under måndagens möte. Medlemmarna förväntas även upprepa tidigare uppmaning om att Israel bör respektera den internationella humanitära rätten, inklusive principerna om proportionalitet och försiktighet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln