Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

FN-soldater i skottlinjen när Israel invaderar

Publicerad 06.00

Internationella styrkor hamnar i skottlinjen när Libanon invaderas. Israel – som placerar sina soldater bredvid en FN-bas – uppmanar dem att åka därifrån.

Tidigare uppgörelser sätts åt sidan när Israel hävdar rätten till självförsvar mot ett Hizbollah som vuxit sig starkt.

Satellitbilder visade för några dagar sedan hur Israel har placerat styrkor alldeles intill en bas som tillhör FN:s fredsbevarande uppdrag Unifil vid Libanons södra gräns, vilket bland andra Bellingcat har uppmärksammat. Där sågs minst 30 israeliska militärfordon, nyröjda vägar och några intilliggande vinodlingar som hade jämnats med marken.

”Det här är en extremt farlig utveckling”, larmade Unifil för en vecka sedan, och påminde om att alla inblandade parter måste respektera FN-soldaternas säkerhet och fredsbevarande uppdrag.

Men under veckan som följt har FN-posteringar blivit beskjutna av Israel vid flera tillfällen och flera soldater har skadats.

”Ett hot från Israel”

De upp emot 11 000 FN-soldaterna har sedan det senaste kriget mellan Israel och Hizbollah, för 18 år sedan, i uppdrag att hålla fred i en särskild buffertzon i södra Libanon.

Israels placering av styrkor intill en FN-bas har väckt ilska i Irland, då basen hyser irländska soldater. Israel har uppmanat de internationella styrkorna att dra sig tillbaka helt, vilket Irlands president Michael Higgins har tagit som ett hot och en förolämpning.

Israel säger sig ha FN-soldaternas säkerhet i åtanke. Hizbollah anklagar Israel för att använda dem som mänskliga sköldar.

– Vi ser vår närvaro där som avgörande. Vi är det internationella samfundets ögon och öron. Vårt mål är att skapa utrymme för diplomati och leveranser av nödvändigt humanitärt stöd, säger befälet Kevin Kenny till Financial Times.

Spanien har också soldater på plats. Militära källor säger till tidningen El País att ett tillbakadragande skulle stoppa insyn i skeendena på marken:

– Och det är alltid obekvämt med vittnen, särskilt för en invaderande makt.

Skulle avväpnas

När säkerhetsrådet inrättade buffertzonen genom en resolution år 2006 var det dels tänkt att Israel skulle hålla sig utanför Libanon, dels att grupper som Hizbollah skulle avväpnas helt.

Men islamiströrelsen har tvärtom växt i styrka och dess attacker mot Israel under det senaste året har tvingat tiotusentals israeler att fly sina hem. Israel motiverar sina anfall mot Libanon som självförsvar.

– Det finns en ännu gällande FN-resolution som kräver att Hizbollah inte intar ställningar söder om Litanifloden, och israelerna kan när som helst peka på det, säger Hizbollah-experten Matthew Levitt till tidskriften Foreign Policy.