Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Häktet släppte inte ut advokaten: ”Ge fan i larmet”

Uppdaterad 22.03 | Publicerad 20.17

Karlstad.

Advokat bankade och bankade på häktesdörren efter klientbesöket.

Till slut tryckte han på överfallslarmet – och blev utskälld.

– Ge fan i larmet, skrek kriminalvårdaren som nu får JO-kritik.

Advokaten hade avslutat besöket hos klienten på häktet i Karlstad och påkallade personalen via porttelefonen för att bli utsläppt.

Men 35 minuter senare hade ingen ännu svarat.

Då tryckte han på överfallslarmet och möttes av 15 instormande kriminalvårdare.

I sin anmälan till Justitieombudsmannnen skriver advokaten att han sedan blev utskälld.

”När jag frågade varför de inte svarade uppgav insatsledaren att jag inte hade någon rätt att få komma ut och att det inte hade spelat någon roll om jag så hade suttit inspärrade i tre timmar. Jag skulle ge fan i larmet skrek han med en oerhört aggressiv framtoning”.

Till Aftonbladet säger advokaten att häktets agerande var ”oroväckande”.

Arkivbild.

– Det tog alldeles för lång tid och jag kände mig då tvungen att utlösa det här larmet. Men det handlade inte om att det var en hotfull situation, absolut inte. Utan att jag hade andra åtaganden. Jag kan inte sitta där i 40 minuter och vänta.

Insatsledaren uppger själv i ett yttrande att han kan ha uppfattats som otrevlig och att det är beklagligt.

Nu riktar JO kritik mot Kriminalvården.

”I det här fallet är det tydligt att personalen varken uppmärksammat eller kommunicerat med advokaten på det sätt som kan förväntas vid dennes påringning. Det dröjde vidare oacceptabelt länge innan han blev utsläppt. Det är självklart att advokaten upplevde situationen som olustig och häktet Karlstad ska kritiseras för det inträffade”, skriver JO och fortsätter:

”Jag vill i detta sammanhang understryka vikten av att frågan om säkerheten för advokater och andra rättsliga biträden i samband med besök på häkten och anstalter samt, i förekommande fall, på arrester tas på allvar av såväl Kriminalvården som de enskilda verksamhetsställena.

Följ ämnen i artikeln