Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

USA: Hizbollah får inte stå i vägen

Uppdaterad 06.13 | Publicerad 04.16

ANtony Blinken håller pressträff i Laos på fredagen.

Libanon kan inte tillåta Iran och Hizbollah stå i vägen för landets säkerhet, framhåller USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett samtal med libanesiska premiärministern Najib Mikati.

Den amerikanska utrikesministern betonade USA:s fortsatta stöd för libanesiska institutioner som kan hjälpa till att stabilisera landet, däribland Libanons reguljära militär, enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

Blinken ska samtidigt ha framfört att Libanon inte kan låta Iran eller Hizbollah stå i vägen för Libanons säkerhet och stabilitet, enligt uttalandet.

Parallellt med Blinkens kommentarer uppgav det amerikanska sändebudet Amos Hochstein å sin sida att USA arbetar ”oavbrutet” för att nå en paus i striderna.

– Vi vill att hela konflikten ska upphöra, sade han till den libanesiska tv-kanalen LBC och tillade att Israels beskjutning mot FN-styrkor i södra Libanon på fredagen var ”oacceptabla”.

Sedan Israel intensifierade sina angrepp mot Libanon i september har fler än 1 200 människor dödats, enligt libanesiska myndigheter och siffror från FN visar att över en miljon befinner sig på flykt.