Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Känslig teknik ska kartläggas och skyddas

Peter Wallberg/TT

Publicerad 11.21

Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.

För att säkerhetskänslig ny svensk teknik inte ska hamna i till exempel Kina vässas granskningen av utländska företagsuppköp.

FOI får nu i uppdrag att kartlägga teknologier som bör skyddas.

– Genom den här åtgärden stärker vi Sveriges säkerhet, den ekonomiska säkerheten och Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sedan slutet av förra året finns ett regelverk på plats för att granska utländska direktinvesteringar i svenska företag och eventuellt förbjuda dem om de utgör en säkerhetsrisk. Granskningen utförs av Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Brett spann

Nu ger regeringen Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i uppdrag att bistå ISP med sin tekniska expertis för att kartlägga spetsteknologi hos svenska företag som bör skyddas från fientligt utländskt ägande.

Det kan vara samhällsviktig teknologi, till exempel för grön omställning. Det kan handla om teknologi som kan användas både civilt och militärt. Till exempel algoritmer kopplat till AI.

– Så det är ett brett spann av teknologier som kommer att behöva granskas, säger Jonson.

Den svenska lagstiftningen riktar sig inte mot specifika länder, men Ryssland, Kina och Iran har pekats ut för att bedriva systematisk underrättelseverksamhet och säkerhetshotande verksamhet mot Sverige.

Strategiska köp

Enligt den militära underrättelsetjänsten, Must, tar Kina till sig högteknologi genom bland annat strategiska uppköp.

– Vi kan konstatera att det finns ett ökat underrättelsehot mot Sverige, säger Jonson.

– Därför behöver vi bygga en starkare motståndskraft mot detta, inte minst när det gäller utländska direktinvesteringar.

En utländsk aktör som vill investera i viss samhällsviktig eller säkerhetskänslig verksamhet ska göra en anmälan till ISP. Hittills har ISP beslutat om granskning i 20 ärenden. Ingen investering har fram tills nu förbjudits, men två har godkänts med villkor.

För att utföra sitt nya uppdrag får FOI fyra miljoner kronor extra nästa år.