Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Många äldre utsatta för våld – stödet brister

Maria Stensson/TT

Publicerad 06.01

Det finns stora kunskapsluckor om våld mot äldre skriver Jämställdhetsmyndigheten i en ny rapport.

Många över 60 år har varit utsatta för våld och övergrepp de senaste 12 månaderna. Våldet pågår i det fördolda och människor lider i tysthet.

– Våldet måste uppmärksammas mer, säger Catarina Gustafsson, utredare och expert på Jämställdhetsmyndigheten.

Nyligen stängdes två män av från sitt arbete på hemtjänsten i Uppsala kommun misstänkta för sexuella övergrepp mot äldre som de mött i tjänsten. Ytterligare en man är sedan tidigare avskedad, misstänkt för våldtäkt av en 84-årig kvinna, vilket bland annat Upsala Nya Tidning rapporterat om.

Beroende av omgivningen

Hög ålder medför i många fall ett ökat beroende av omgivningen och därmed risk för att utsättas för våld och övergrepp. Utöver våld från personal inom omsorgen så förekommer våld från närstående, anhörigvårdare, grannar på särskilda boenden och andra som personen befinner sig i beroendeställning till. Det skriver Jämställdhetsmyndigheten i en kartläggning av kunskap om våldsutsatthet bland äldre. Catarina Gustafsson, en av de utredare som har arbetat med kartläggningen, säger att våldet mot äldre är mångfacetterat och kan ta sig olika uttryck.

– Det kan handla om psykiska övergrepp som hot och kontroll, men även om fysiskt, ekonomiskt och sexuellt våld. Dessutom är försummelse vanligt, det vill säga att man inte får den vård som man behöver eller undanhålls sina mediciner.

Den rapporterade förekomsten av våld och övergrepp mot äldre varierar kraftigt mellan olika studier beroende på hur studien är upplagd, men en vanlig uppskattning är att 10-15 procent av personer över 60 år har varit utsatta under de senaste tolv månaderna, skriver Jämställdhetsmyndigheten.

En kunskapsfråga

Enligt myndigheten är det är ett stort problem att våldet mot äldre inte upptäcks.

– Det behövs en ökad kunskap hos de som möter äldre och kunskapen hos personal inom vård och omsorg måste hållas levande trots hög personalomsättning och en tung och stressig arbetsmiljö, säger hon.

Ett annat förbättringsområde som Jämställdhetsmyndigheten pekar på i sin rapport är informationen till de äldre.

– Det måste till informationsinsatser där man berättar om vad våld är och var man kan få skydd och stöd. Dessutom behöver verksamheter inom vården och omsorgen rutinmässigt ställa frågor om våldsutsatthet till äldre som de möter.