Lögnerna som präglade den första debatten

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-28 18.49

Ex-president Donald Trump och president Joe Biden lade båda fram såväl lögner som förskönade påståenden under den första debatten.

Lögner, vilseledande information och förskönande. Det gjorde sig både USA:s president Joe Biden och ex-presidenten Donald Trump skyldiga till under den första debatten inför höstens val – även om den senare tar ledningen.

Här är ett axplock av debattens lögner.

Kongresstormningen den 6 januari framställde Trump felaktigt som relativt liten.

– De pratar om ett relativt litet antal människor som tog sig till Kapitolium och i många fall leddes in av polisen, sade Trump.

Det är falskt. Attacken mot kongressbyggnaden var den dödligaste mot det amerikanska maktsätet på över 200 år och dokumenterades flitigt. Polisen har även tagit avstånd från påståendet om dess hantering.

Trump om Biden: ”Han vill fyrdubbla era skatter.”

Trump har hävdat detta vid flera tillfällen men det stämmer inte. Biden vill i själva verket förhindra skattehöjningar för alla som tjänar mindre än 400 000 dollar om året – vilket är majoriteten av skattebetalarna.

Höjningen – som fokuserar på företag och rika – är inte heller så stor som Trump påstår.

Överdrifter och förskönande

Biden – som tenderar att luta sig mer mot överdrifter och förskönande snarare än direkta lögner – förvrängde kostnaden för insulin.

– Det är 15 dollar för en insulinspruta, i motsats till 400 dollar.

I en inflationsreduktionslag som undertecknats av Biden begränsas insulinkostnader till 35 dollar för äldre amerikaner som täcks av det allmänna sjukförsäkringssystemet Medicare. Biden överdriver regelbundet att många brukade betala upp till 400 dollar per månad – medan en studie visat att diabetiker (med Medicare eller privat försäkring) brukade betala 450 dollar årligen före lagändringen.

Trump hyllade sitt miljöarbete och sade att ”under mina fyra år hade jag de bästa miljösiffrorna någonsin”.

Det är långt ifrån hela historien. Under sitt presidentskap skrotade han bland annat skyddsregler för att garantera rent vatten, lättade på regler för kol-, olje- och gasbolag och såg till att USA lämnade det internationella klimatavtalet.

Skyllde på varandra

Biden hävdade att Trump sagt till amerikanerna att ”injicera blekmedel” i sina armar för att behandla covid-19.

Det är en överdrift. Trump förde snarare ett resonemang om att desinfektionsmedel i kroppen skulle kunna fungera mot virussjukdomen.

Såväl Trump som Biden försökte skylla stigande priser på den andres ekonomiska politik. Båda vilseledde genom att utelämna effekten av covid-19 på ekonomin.