Så håller du liv i träningen på semestern

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-06-29 18.38

När semestern suddar ut vardagsrutiner uppmanar experter att skapa nya träningsvanor i sommar. Arkivbild.

Semester och tid för vila. Men res dig från solstolen ibland och se till att hålla kvar den goda träningsvanan även i semestertid, tipsar experterna.

Här är råden som gör att varken flås eller träningsrutin havererar i sommar.

Den största semesterfienden är om träningen upphör helt, varnar Magnus Lindwall som är professor i psykologi med inriktning hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.

– Det handlar väldigt mycket om vanor och att rigga sin miljö, det är det som är nyckeln. Och att minska motstånd och att planera i tid, säger han.

Semester innebär chans till återhämtning. Men när vilan resulterar i en längre tids stillasittande är risken att de fysiologiska systemen, såsom hur vi tar upp energi i kroppen, rubbas, enligt Emma Haglund som är docent i biomedicin med inriktning fysisk aktivitet och träning, vid Halmstad högskola.

– Lite är bättre än ingenting, att bara göra några tåhävningar skyddar olika fysiologiska system i kroppen, säger hon.

Klassiska knäböj

Ibland räcker det med att resa sig upp från solstolen för ett knäböj som aktiverar de större musklerna.

– Det är en klassiker. Sitter man ändå så kan man ta sig tid att ställa sig upp, och sätta sig, tio gånger, säger Emma Haglund.

Det finns vanor som vi håller i, varje dag. Tandborstning, till exempel. Det kan förvisso vara en tråkig aktivitet, men vi gör den ändå, och det är inte direkt obehagligt att borsta tänderna. Det kan däremot träning vara. Svett och träningsvärk kan skapa ett motstånd som gör att vi väljer bort träningen när vardagen suddas ut i semesterplaneringen, enligt motivationsforskaren Magnus Lindwall.

Kommunikation och belöning

Ett knep är att bygga in träningen i den miljön som du är i, så att den blir naturlig och inte tar tid, energi eller kostar dig extra. Det kan till exempel handla om att lägga fram träningskläder kvällen innan eller att jogga till stranden när övriga tar bilen eller cykeln.

Längtan fungerar också. Att längta efter att få prata med vännen på en lätt jogg eller att få lyssna på senaste poddavsnittet.

– Det är ett enkelt life hack, att belöna sig själv. Man längtar efter stunden och då känns inte träningen så jobbig, avslutar Magnus Lindwall.