Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Löfvens attack: Det är Reinfeldts fel

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-19

Stefan Löfven kallar Hälsans förskolas verksamhet för "bedrövlig".

Huvudansvaret lägger han på Fredrik Reinfeldt.

– Han har inte förstått att skolan och vården inte är någon vanlig marknad, säger S-ledaren.

"Uppdrag gransknings" avslöjande om förhållandena på Hälsans förskola har slagit ner som en bomb.

S-ledaren Stefan Löfven går nu till hård attack mot regeringen och i synnerhet statsministern.

– Ytterst villar ansvaret på Fredrik Reinfeldt. Han har inte förstått att skolan och vården inte är någon vanligt marknad. Jag anser att det ska vara omöjligt att göra vinst genom att sänka kvaliteten i välfärden, säger han.

"Välfärdens pengar ska inte gå till vinster"

För att komma åt problemet vill han tillsätta nationella kvalitetslagar.

– En sak är ju uppenbar, särskilt om man heter Hälsans förskola och sedan serverar man barnen som det verkar nu, undermålig kost. Det är inte okej. Kraven på en förskola måste ju vara att barnen får en hälsoriktig kost.

Han kräver att verksamheter ska kunna visa "långsiktiga muskler och finansiell stabilitet" samt att man lever upp till kvalitetskraven.

– I dagens verklighet kan de här företagen skicka runt pengar i koncernen så att ingen kan följa det. Vi vill att man ska kunna visa "så här mycket skattepengar har vi fått och så här har vi använt dem". Det ska bli mycket, mycket tuffare uppföljning. Välfärdens pengar ska gå till välfärd, inte till vinster.

Reinfeldt: Oacceptabelt

Fredrik Reinfeldt (M) reagerar starkt på avslöjandet i "Uppdrag granskning" och kallar situationen oacceptabel. Till Expressen säger han att det hela belyser vikten av att det ska finnas en skarp tillsyn i kommunerna.

– Det ska finnas bra frukost som erbjuds till barn oavsett vem som driver en förskola, säger han till tidningen.

Tomas Tobé (M), ordförande för Utbildningsutskottet och vice gruppledare för riksdagsgruppen, kallar också situationen för oacceptabel. 

– Alliansen har nyligen meddelat att vi vill skärpa tillsynen av förskolor och min uppfattning har stärkts om att det behövs. Vi utreder också hur vi i framtiden ska säkerställa att välfärdens verksamheter endast ska ha långsiktiga och seriösa ägare.