Så skuldsatta är EU-kandidaterna

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2014-04-06

Fyra toppkandidater till EU-valet har betalningsanmärkningar.

Samtliga tycker att de är trovärdiga som politiker, trots att ingen bank skulle låna ut pengar till dem:

– Jag försöker att inte vara slarvig med hur jag sköter mina politiska uppdrag, säger Piratpartisten Henrik Brändén.

Aftonbladet har granskat riksdagspartiernas och Piratpartiets tio toppkandidater i EU-valet. Fyra av de 90 toppkandidaterna — en vardera från Centerpartiet, Piratpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna — har hamnat hos Kronofogden. De är alla stämplade hos landets banker. "Kredit avråds", står det i kreditupplysningsföretagens rapporter om de fyra.

Roland Sigbladh, marknadschef på kredituppysningsföretaget UC, säger att det ska mycket till för att få en betalningsanmärkning:

– Det är inte så att man plötsligt får en betalningsanmärkning. Först kommer i regel en påminnelse, därefter inkassokrav och först därefter går det till Kronofogden.

”Jättetråkigt”

Sigbladh tycker att ribban ligger högre för politiker än vanliga människor:

– Om man väljer att företräda oss medborgare har man ett större ansvar att betala för sig. Det är rimligt att vi kan ställa högre krav på politiker.

Piratpartisten Henrik Brändén har upprepade gånger betalat räkningar så sent att han hamnat hos Kronofogden:

– Det är jättetråkigt att det har blivit på det sättet.

Får man vara så slarvig om man kandiderar till EU-parlamentet?

– Det beror väl på vad man är slarvig med. Jag försöker att inte vara slarvig med hur jag sköter mina politiska uppdrag, säger Brändén.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg säger:

– Jag upplever Henrik som en väldigt trovärdig politiker. Dessutom ska man komma ihåg att han står på nionde plats, och det är inte vad jag skulle bedöma som en valbar plats.

Det låter som om du tycker att det är skönt?

– Nej, det är väl snarare ett faktum.

”Det är slarvigt”

Socialdemokraten Evin Incir säger om sina betalningsanmärkningar:

– Under den perioden hade jag det lite ekonomiskt svårt. Men jag betalade skulderna väldigt snabbt kort därefter. Alla människor tror jag någon gång kan hamna i ekonomiska svårigheter. Då tror jag att man måste få en möjlighet att kunna ta sig ur det.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger:

– Det är slarvigt, men hon har gjort rätt för sig och betalat sina skulder. Detta diskvalificerar henne inte från att kandidera för olika uppdrag varken nu eller i framtiden.

Sverigedemokraten Markus Wiechel uppger att trassel med postgången i samband med att han sökte skyddad identitet gjorde att han hamnade hos Kronofogden.

– Det är inte bra, så klart. Men det finns en förklaring.

Aftonbladet har sökt SD:s partisekreterare Björn Söder.