Rättegång efter fyra år: ”Gud vad skönt”

Uppdaterad 2013-11-15 | Publicerad 2013-11-14

44-åring som stampade Christer Skoog i huvudet inför rätta

Efter fyra års väntan blev den äntligen av.

Rättegången mot mannen som stampade på Christer Skoogs huvud i Viking Lines övervakningsfilm:

- Gud vad skönt att få lägga detta bakom sig, sade Skoog efter rättegången.

Dagens rättegång visade på en avgrund mellan de båda parternas inställning. Det enda de var överens om var att övervakningsfilmen verkligen visade att den åtalade 44-årige irländske musikern stampade på Christer Skoogs huvud fem gånger vid tretiden på natten fredagen den 2 oktober 2009 på Ålandsfärjan Cinderella.

Under utfrågningen av Christer Skoog framkom att han inte själv mindes något av misshandeln. Han hade 1,9 promille alkohol i blodet vid tillfället. Enligt läkarintyg har han inte kunnat jobba heltid sedan misshandeln på grund av posttraumastiskt stressyndrom, en whiplash-skada, tre diskbråck, snett bäcken och en ögonskada.

Hävdar nödvärn

44-åringens advokat beskrev detta som "rätt måttliga skador" och hävdade att Skoog helt enkelt var arbetsskygg:

- Det är nog så att han inte vill arbeta, sade advokat Christer Månson-Schwarz.

Den 44-årige musikern berättade sin version: att han hade knackat på dörren till en musikerkollegas hytt. Där hade Christer Skoog försökt strypa kollegan. Skoog och 44-åringen hamnade i slagsmål ute i korridoren, där Skoog försökte strypa även 44-åringen. Denne var livrädd för att Skoog skulle ta sig upp på benen och ge sig på honom igen. Därför stampade han Skoog i huvudet:

- Jag visste inte säkert om han fejkade att han var utslagen eller om han verkligen var utslagen, sade den åtalade.

Skoogs försök att strypa 44-åringen skulle ha inträffat när slagsmålet ute i korridoren under 30 sekunder pågick utanför kamerans område. Problemet för den åtalade var bara att han inte hade nämnt något alls om detta i det första polisförhöret och att hans musikerkollega — som i övrigt hade goda minnesbilder av slagsmålet — inte alls mindes någon sådan händelse. Däremot påstod båda under rättegången att Skoog försökt strypa musikerkollegan i dennes hytt. Men inga filmbilder visar detta.

Den irländske musikern hävdade nödvärnsrätt och menade att han skulle frikännas helt. I stället meddelade Stockholms tingsrätt att 44-åringen ska vara fortsatt häktad, och att dom meddelas den 22 november.

Christer Skoog tackade i går Aftonbladet om och om igen för att rättegången hade blivit av. Detta trots att att den förste åklagaren, Tomas Holst, lade ner utredningen:

- Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra, sade han till Aftonbladet 2010.

Krävde två års fängelse

Den nuvarande åklagaren Debika Ray vill inte kommentera hur hon ser på att den första utredningen lades ner, men sade i går:

- Jag förstår att det är en intressant fråga. Men den åklagaren är inte jag, så jag kan inte svara på frågan.

Under sin slutplädering intog hon en helt annan åsikt än sin företrädare, och krävde två års fängelse för grov misshandel. Själv sade Christer Skoog efter rättegången:

- Gud vad skönt att få lägga detta bakom sig. Men slutpläderingen var en skymf mot mig. Jag har kämpat fyra år med mina skador.

Vad säger du om 44-åringens version av hur handgemänget startade?

- Jag tror inte att det startar på det vis som de säger. Detta har de kokat ihop under de åren som de sluppit att stå inför domstolen.

- Nu ska jag fortsätta med min rehabilitering. Min förhoppning är att kunna gå tillbaka till jobbet.