Viking Line-misshandel i rätten efter fyra år

Publicerad 2013-11-14

Musikerna på Viking Line stampade Christer Skoog i huvudet – rakt framför en övervakningskamera.

Ändå har rättegången dröjt fyra år. Men i dag är det dags:

- För mig är det som att vinna en miljon på Lotto, säger Skoog.

Offret Christer Skoog.

I oktober 2009 hamnade Christer Skoog i bråk med två inhyrda musiker från Irland på Viking Line. Sedan den grova misshandeln har han inte kunnat jobba:

- Jag har en whiplash-skada, diskbråck och snett bäcken. Jag har försökt men inte kunnat jobba på fyra år, berättar Christer.

”Omöjligt hämta dem”

Kammaråklagare Thomas Holst lade ner ärendet trots att hela misshandeln fångats på film, männen var identifierade och hade erkänt. Holst ansåg att det var omöjligt att hämta dem från Irland:

– Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra, sade han till Aftonbladet 2010.

När Aftonbladet uppmärksammade fallet återupptogs utredningen och i februari 2012 åtalades en irländsk man för grov misshandel.

Tre gånger sedan dess har rättegången ställts in, eftersom den åtalade inte dykt upp.

Greps i Portugal

Men nu är det dags. Den numera 44-årige irländaren greps i Portugal den 3 oktober och häktades av Stockholms tingsrätt den 5 november.

Huvudförhandlingen inleds torsdag morgon i Stockholms tingsrätt.

- Han skyller på nödvärnsrätt. Men det finns ingen nödvärnsrätt i den misshandeln, om man sparkar så att en människa nästan dör, säger Christer Skoog.

Hur känns det att rättegången blir av?

- Det ska bli väldigt skönt att lämna det här bakom sig.