Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Flicka död i brand

Publicerad 2014-05-10

En femårig flicka avled i lägenhetsbranden i Malmö i morse.

Hon och hennes mamma hittades av räddningstjänsten och fördes till sjukhus, men flickans liv stod inte att rädda.

Flera andra personer skadades.

Strax före klockan sju på lördagsmorgonen larmades räddningstjänst och polis om en brand i en lägenhet på sjätte våningen i ett flerfamiljshus i Rosengård, Malmö.

Avled på sjukhus

Polisen uppger att en femårig flicka omkom i branden. Hon och hennes mamma hittades i en lägenhet av räddningstjänsten och livräddande insatser sattes in. Båda två fördes till sjukhus, men flickans liv gick inte att rädda. Enligt polisen är mammans skador inte livshotande.

– Sedan är det ytterligare två familjer berörda. En annan familj på våning sex och en familj på våning fem, säger Marie Persson, informatör på Skånepolisen

Förutom mamman och den femåriga flickan fick två kvinnor och fem barn föras till sjukhus i samband med branden. Vilka skador de har är okänt, men de ska inte vara livshotande skadade.

Spred sig till vinden

Branden var fullt utvecklad och inledningsvis jobbade runt 25 brandmän med att släcka den. En stegbil kördes också fram till balkongen för att rädda boende den vägen.

Två trappuppgångar i flerfamiljshuset evakuerades av polis.

Branden spred sig till vinden som fick brinna av. Lägenheten som branden startade i är helt utbränd och ytterligare två har rökskadats.

Vid 14.30-tiden på eftermiddagen var det ännu en del småbränder och räddningstjänsten var kvar på platsen för bevakning. Mats Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten Syd, sa då att man troligtvis blir kvar på platsen till natten mot söndagen för kontroll och bevakning.

Samlar evakuerade

En samlingsplats upprättades efter händelsen för de evakuerade.

– Vi har hittat ett lokal där de kan vila och det finns sjukvårdspersonal på plats som kontrollerar ett stort antal människor, många barn, så att de inte andats in rök , sa Marie Persson på lördagsmorgonen.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Det är för att vi ska kunna göra en grundlig utredning av vad som hänt. Det är inget som tyder på att den är anlagd, men vi kan inte utesluta det, säger Marie Persson.

Fotnot: SOS Alarm uppgav först att totalt elva personer förts till sjukhus, men uppgiften korrigerades senare.