Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Lewinsky talar ut om Clinton-skandalen

Publicerad 2014-05-07

Efter tio år av tystnad berättar nu Monica Lewinsky om sitt liv efter skandalaffären med president Clinton.

I Vanity Fair skriver hon att hon ville begå självmord, kunde inte få några jobb – och att hon fortfarande i dag blir igenkänd överallt.

– Jag ångrar hela händelsen djupt. Min chef utnyttjade mig, skriver hon.

Monica Lewinsky, nu 40, hade en hemlig affär med president Bill Clinton 1995. Då var hon 22 år och Clintons praktikant. Presidenten vägrade först erkänna vad som hänt, men efter att hans sperma hittats på en av Lewinskys klänningar var han tvungen att säga som det var.

Den amerikanska presidenten hade haft "en fysisk olämplig relation" med en praktikant.

Brännmärkt av media

Nu skriver Monica Lewinsky i Vanity Fair att hon ångrar vad som hände:

– Clintonadministrationen, åklagare och framförallt media lyckades brännmärka mig. Och den brännmärkningen satt kvar, bland annat på grund av att den var genomsyrad av makt.

Hon skriver att hon har haft jättesvårt att få jobb eftersom alla visste vem hon var och vad hon gjort. Hon säger också att hon var självmordsbenägen efter affären – när mediebevakningen var som störst. Hon låg bara i sängen i flera veckor och hennes mamma var tvungen att vara med henne hela tiden, så att hon inte skulle göra något dumt.

Fick inte betalt

Det har länge spekulerats i att paret Clinton betalat Monica Lewinsky för att hålla tyst, med tanke på att hon inte kommenterat affären på tio år. Men nu avslöjar Lewinsky att så inte är fallet.

– Ryktet om att jag ska ha fått betalt för att inte säga någonting är så långt i från sanningen som det går att komma. Visst, min chef utnyttjade mig, men allting skedde i samförstånd mellan oss två. Det var efter affären som media började måla upp en felaktig bild.

Bud på 10 miljoner dollar

Lewinsky skriver att hon har fått många erbjudanden om att avslöja vad som hänt. Budet var som mest uppe i över 10 miljoner dollar – men hon har aldrig tyckt att det varit rätt att berätta några detaljer.

Monica Lewinsky flyttade senare till London där hon tog en magisterexamen i socialpsykologi. Efter några år återvände hon hem till USA och Portland.

Hela historien finns tillgänglig i Vanity Fairs digitala upplaga den 8 maj.