Turister eldades upp av arg mobb

Uppdaterad 2013-10-04 | Publicerad 2013-10-03

Pekades ut som skyldiga till barnmord och organhandel

En åttaåring hittades död med könsorganen och tungan urskurna.

Lokalinvånarna misstänker att pojken mördats för illegal organhandel – och nu kokar ilskan i turistparadiset Nosy Be på Madagaskar.

Hittills har tre personer eldats upp när en lokal mobb jagar barnmördarna, skriver AFP.

Tre personer har hittills dött under gårdagens oroligheter på Madagaskar.

Flera hus har brunnit, en polisstation har anfallits och en person har dödats i skottlossning med polisen.

Tände eld på hus

Enligt TT började det redan för några dagar sedan efter att flera barn hade försvunnit. Lokalinvånarna reagerade kraftigt och började leta efter barnen.

Rykten lokalt säger att barnen mördats av människor som arbetar inom illegal organhandel – och de två européerna pekades ut som skyldiga.

Efter att den åttaåriga pojken hittats död i går urrartade det.

– Upprorsmakarna startade en människojakt och dödade européerna under de tidiga morgontimmarna, säger Guy Bobin Randriamaro, vid den franska polisen, till AFP.

Enligt AFP erkände européerna under tortyr att de var skyldiga. Då dödade mobben dem och brände upp dem på Ambatoloaka beach.

Stranden ligger i turistparadiset Nosy Be – en ö utanför Madagaskars nordvästra kust. Ön beskrivs som landets största turistattraktion och vid stränderna finns flera hotell och restauranger.

Frankrike avråder från resor

AFP beskriver bilder de sett från platsen. Bilderna ska vara tagna efter lynchningen och där ska synas en hög aska, trä och järnstänger – och ett par förkolnade ben. Andra bilder visar mobben då den samlas runt en stor eld där Europeéerna sägs brinna.

En lokalinvånare ska enligt AFP dessutom ha släpats ut ur sin bil och slängts på elden.

Frankrike avråder nu från besök på ön. Det är fortfarande oklart om det finns svenskar på turistorten.

Franskt och italienskt medborgarskap

Enligt de första uppgifterna är offren en italienare och en fransman. Något som nu bekräftas av både franska och italienska myndigheter och av distriktchefen hos den lokala polisen på Nosy Be, Malaza Ramanamahafahy.

– Jag såg den ena av offrens pass. Han hade italienskt medborgarskap men hans visum hade gått ut, säger Ramanamahafahy till AFP.

Philippe Lalliot, talesperson vid det franska utrikesdepartementet, gjorde tidigare under fredagen ett uttalande som bekräftade den franske turistens nationalitet.

– Två utlänningar har dött och vi har fått bekräftelse att en utav dem är fransman.

Fjärde person jagas

Lokala myndigheter har nu även bekräftat att polisen har skjutit ihjäl en person ur mobben under de våldsamma upproren i onsdags.

Under fredagen var turistorten lugn, men det ryktas om att mobben nu letar efter en fjärde misstänkt person.

Svenskar uppmanas att anmäla sig

Utrikesdepartementet meddelade under fredagen att svenska ambassaden i Der es Salaam i Tanzania uppmanar svenskar i Madagaskar att anmäla sig på ambassadens hemsida som en följd av mobben.

Besökande svenskar ombeds av Utrikesdepartementet att iaktta försiktighet, undvika folksamlingar samt följa utvecklingen via de lokala medierna.