Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Östhammar ska slutförvara kärnbränsle

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Det blir Östhammar som ska slutförvara cirka 12 000 ton högaktivt kärnbränsle.

Det meddelade Svensk kärnbränslehantering i dag under en presskonferens.

Bränslet ska förvaras på 500 meters djup i urberget – i 100 000 år.

SKB:s val föll på Östhammar efter en jämn kamp, efter sex års grundliga platsundersökningar och ingående analyser av berggrunden och värdering av en rad andra faktorer i de båda kommunerna.

Slutförvaret är ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år, i storlek jämförbart med Öresundsbron, och beräknas ge omkring 700 personer jobb under byggtiden. Det kommer också att innebära ett rejält uppsving för det lokala och regionala näringslivet i Östhammar.

Men inte heller Oskarshamn går lottlöst ur slutförvarsstriden. Genom ett unikt avtal med SKB garanteras "förloraren" 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutbyggnader, utbildning och forskning i kommunen under lång tid framåt.

Hoppas starta förvara 2020

När nu platsvalet är gjort är nästa steg för SKB att lämna in formella ansökningar om slutförvarsprojektet. Det beräknas kunna ske någon gång nästa sommar.

Därefter behöver strålsäkerhets- och miljömyndigheterna två–tre år att granska ansökningarna. Regeringens prövning beräknas ta ett år.

”En milstolpe”

– Detta är en milstolpe. Det är över 30 år sedan vi började undersöka berggrunden i Sverige. Nu är vi framme. Men det är viktigt att komma ihåg att detta inte är någon formell juridisk handling. Vi talar bara om vilken plats vi valt för vår tillståndsansökan, säger Thegerström.

Själva ansökan beräknas vara klar om ungefär ett år. Sedan kommer prövningen av ansökan att ta ytterligare tid. Någon gång framåt 2013 kanske det blir definitivt klartecken för anläggningen.

”Känns bra”

Enligt SKB:s vd Claes Thegerström var det frågan om den långsiktiga säkerheten som till slut avgjorde valet.

– Forsmark är bättre. Den systematiska genomgång vi har gjort, med bland annat 600 vetenskapliga undersökningar per plats, visar entydigt på en signifikant skillnad. Det under lättar givetvis valet för oss, även om förutsättningarna för slutförvar är goda på båda håll, säger han.

Kommunalrådet i Oskarshamn, Peter Wretlund, säger sig inte vara besviken över att hans kommun till slut valdes bort.

– Nej, det känns bra, trots allt. Vi var beredda på detta. Den långsiktiga säkerheten måste komma först eftersom detta inte är någon vanlig lokalisering. Vi är glada för att vi ändå kommer att vara med i programmet, och dessutom att vi får den nya kapselfabriken, vilket var en överraskning, säger Wretlund

Slutförvaringen handlar om cirka 12 000 ton utbränt högaktivt kärnbränsle, som ska förvaras på 500 meters djup i urberget, oåtkomligt för människor, djur och natur i 100 000 år.

Notan: 40 miljarder

Slutförvaret är ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år, en investering på 20 miljarder kronor. Till det kommer tilläggsinvesteringar enligt mervärdesavtalet på en halv miljard kronor.

Räknar man in alla andra investeringar kring slutförvaret blir notan för hela systemet, när det är färdigbyggt omkring 2020, drygt 40 miljarder kronor.

TT & aftonbladet.se