Socialen: Har du mat i kylen? Då får du inget
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-31
Vi följer Cecilia, 20, som just fått sparken till socialkontoret.
I höstas var livet enkelt med fast jobb och ny lägenhet.
I december fick hon sparken.
I fredags gick Cecilia Lång, 20, till socialkontoret för att söka akut mathjälp.
Cecilia Lång fick fast jobb i butik i somras efter att ha vikarierat i ett år. Hon köpte en etta i en norrförort.
I december fick hon sparken.
A-kassan från Handels ligger på 3 500 kronor i månaden. Hon har varit medlem sedan september och har inte jobbat ihop någon årsinkomst. Bara lånet och hyran kost-ar Cecilia 6000 kronor. Föräldrarna har hjälpt så långt de kan. Nu är deras pengar också slut.
– Jag har sökt jobb sedan i december. Är inne på butiker varje dag och lämnar CV, det var så jag fick mitt förra jobb. Men det är svårt. På Waynes Coffée gick jobbet till någon med baristautbildning.
För två veckor sedan ringde hon socialkontoret och fick tid den sjätte april. Nästnästa vecka.
Ber om akut nödhjälp
I fredags följde jag med Cecilia och hennes mamma när de gick till socialkontoret för att be om akut nödhjälp.
Så här gick det: Cecilia anvisas till ett telefonbås på socialkontoret. Därifrån måste hon ringa handläggaren som sitter inne på kontoret.
– Hej, jag heter Cecilia Lång, ni sa att man kunde få matkuponger om man behövde.
– Har du någon mat i kylen?
– Ja, lite grann har jag ju.
– Då får du inget. Kylskåpet måste vara tomt. Man kan äta havregryn också, det brukar folk ha hemma.
– Kollar ni mitt kylskåp då?
– Nej, men du måste lämna in ett utdrag som visar att du har noll kronor på kontot för att få kuponger.
Handläggaren vill inte träffa Cecilia men ringer upp på hennes mobil. Cecilia har fortfarande några kronor kvar på kontot och lite mat i kylen. Därför blir det inga kuponger.
Hon har fått information om att hon troligen måste sälja lägenheten och vet varken hur hon ska ha råd att flytta eller var hon ska bo. Föräldrarna bor i Örebro.
– Jag vill inte vara en börda för någon. Men man borde få hjälp när man behöver. Det är väl det vi betalar skatt till, säger Cecilia Lång.
I väntan på besked får hon ta pengarna hon behövt till SL-kuponger för att söka jobb i stan – till mat.
Svårt att hinna laga matlådan
Andra veckan på riksnormen. Jag ligger lågt med inköp.
Lever på maten jag storhandlat. Lagade 14 köttfärspiroger på nötfärs á 69 kronor kilot. Har egentligen lagt en kiloprisgräns på 39 kronor. Mest för att ha något att gå efter.
Pirogerna hjälpte mig genom veckan. Liksom bogsteken på älg från pappa som legat som en klump i frysen sedan i höstas. Livsmedelsposten spräcker jag redan, bland annat för att jag röker.
Eftersom jag både jobbar och bloggar har jag svårt att hinna laga matlådan. Slarvar med maten och har tappat fem kilo på 14 dagar. Matnormen på 53 kronor ligger under gränsen för Konsumentverkets skäliga matnorm. Den är beräknad efter en person med begränsad fysisk aktivitet. Jag bränner betydligt mer än 9,2 megajoule just nu.
Jag har bredband, digital-tv samt mobil och ligger minus på teleposten. Inget av detta ingår i socialnormen. Jag är oroad för elräkningen, om jag förbrukar mer än 180 kilowatt, vilket jag ofta gör enligt Fortum, måste jag betala överskottet med matpengarna.
Därför har jag inga planer på att köpa kläder eller belasta posten Lek och Fritid. Har hittills bara impulsköpt en sak: Faktum, tidningen för hemlösa i Göteborg.
Hur det går? Tja, det måste ju gå.
Aftonbladets