Hackerattack mot Barack Obama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Barack Obamas hemsida har utsatts för upprepade hackerattacker.

Genom att lägga upp fejkade videolänkar på den sociala nätverksdelen av sidan lurar hackarna vanliga användare att ofrivilligt installera skadlig kod på sina datorer, rapporterar datortidningen Pcworld.

Barack Obama.

Problemet på Obamas hemsida är inte unikt. Hackare och administratörer av populära hemsidor hamnar ofta i en katt-och-råtta-lek där hackarna till slut lyckas hitta nya vägar för att ladda upp skadliga program så fort en tidigare säkerhetsbrist täppts till, skriver Pcworld.

Senast i raden av sajter att drabbas är USA:s presidents egen hemsida. Det är den så kallade sociala nätverksdelen my.barackobama.com som tillåter den skadliga koden att publiceras. Eftersom sidan erbjuder användarna att skapa sina egna bloggar kan hackarna lägga ut egna länkar.

Fejkade videolänkar

Attacken påbörjas genom att en användare får syn på vad som ser ut som en videolänk publicerad på my.barackobama.com.

Men videolänken är fejkad och användaren hamnar på en annan sida som ser ut som youtubesajt fylld med porr.

Den som klickar på den fejkade länken påbörjar en nedladdning av något som föreställer ett videokomprimeringsprogram kallat en codec. Bakom codecprogrammet döljer sig en trojansk häst.

Google hjälper spridandet

Spridningen av de skadliga programmen underlättas av att de dyker upp i googles sökresultat. Eftersom googles sökmotor premierar populära sajter som Barackobama.com dyker de skadliga länkarna ofta upp högt i resultatlistan.