Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Superbåten Ady Gil klövs på mitten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-06

”Whale wars”-båten delad – av japanskt valfartyg

Båten, som kostade närmare 9,5 miljoner kronor, rammades av ett japanskt fartyg.

Miljöaktivister som protesterat mot valjakten utanför Antarktis drabbades av ett bakslag i morse.

Då säktes deras mångmiljonbåt – efter att ett japanskt valfångstfartyg klöv den på mitten.

– Mannarna kunde ha dött omedelbart, säger Jeff Hansen till VG.

Ady Gil, från tv-serien ”Whale Wars”, sänktes i morse.

Miljöaktivisterna i organisation Sea Shepherd Conservation Society har länge protesterat mot den japanska valjakten nära Commonwealth bay i Antarktis.

Egen tv-serie

Kampen – som bland annat dokumenterats i serien ”Whale wars” på Discovery Channel, fick ett abrupt slut tidigt i morse, när det japanska fartyget Shonan Maru no 2 rammade superbåten Ady Gil.

– Vi anser att det var avsiktligt. Vår båt stod helt still och de kom praktiskt taget rakt över den, säger den australiensiske gruppledaren Jeff Hansen till Reuters.

”Kunde dött omedelbart”

Alla de sex miljöaktivisterna som var ombord räddades, men den 24 meter långa trimaranen Ady Gil – värd nära 9,5 miljoner kronor – sjönk.

När han senare pratar med norska VG påpekar han vilken osannolik tur bptens besättning haft.

– De träffade ett känsligt område på båten. Hade mannarna befunnit sig där hade de dött omedelbart, säger han.

”Blev beskjutna”

Valfångarna hävdade att de beskjutits av aktivisterna och enligt uppgifter ska de ha försökt att sabotera fartygets propellrar. En talesperson för det japanska fiskedepartementet avböjde att kommentera incidenten eftersom man fortfarande samlade information om det som hänt, skriver Reuters.

Förbjudet sedan 1986

Flottan med japanska valfångstfartyg har som mål att harpunera upp till 935 vikvalar och 50 utrotningshotade sillvalar under den nuvarande sommaren söder om ekvatorn, trots att kommersiellt valfiske varit förbjudet sedan 1986.

Japanernas förklaring till den fortsatta jakten är att det är i forskningssyfte, och att man övervakar valarnas inverkan på fiskebeståndet. Jakten har fått stark kritik från länder som Australien och Nya Zeeland, som är motståndare till valfångst.