Sverige inleder militärt samarbete med Saudiarabien

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-15

Möts av protester

Sverige och Saudiarabien ska samarbeta militärt. Det kom vice försvarsminister prins Khaled bin Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud och försvarsminister Leni Björklund överens om på tisdagen.

Överenskommelsen (ett så kallat memorandum of understanding) syftar till att vi ska lära känna varandra bättre inom försvarssektorn och undersöka var vi kan samarbeta närmare, sade Björklund.

Samarbete med Saudiarabien är inte oomstritt. I Saudiarabien råder envälde, det finns ingen jämställdhet mellan män och kvinnor och det förekommer talrika halshuggningar av dödsdömda.

Det var oklart hur omfattande samarbetet blir. Men nu finns för första gången ett formellt avtal. Björklund nämnde gemensam militär träning.

– Vi skriver inte på avtal om vi inte tror att de har ett positivt värde för Sverige, sade Björklund.

Hon påpekade att parterna har respekt för varandra även om de har olika åsikter i flera frågor.

Saudiarabien är intresserat av att köpa det svenska luftburna övervaknings- och stridsledningssystemet Erieye.

Flottiljbesök

Den saudiarabiska delegationen ska träffa Saab och Ericsson, som bygger Erieye, samt besöka flygflottiljen F7 i Såtenäs, erfar TT.

Prins Khaled sade att han inte är på någon inköpsresa.

– Vi ska köpa vad våra styrkor behöver och vad som är bra för Sverige inom ramen för internationell lag, sade prins Khaled.

Nyligen skrev Pakistan på ett avtal om att köpa Erieye för över åtta miljarder kronor.

Grekland och Brasilien har också köpt Erieye.

Prins Khaled sade att Saudiarabien ser på Sverige som en nära vän och vill förbättra det militära samarbetet inom forskning och träning.

Protester

Svenska Freds protesterar mot besöket och samarbetet som man anser inte är ”förenligt med svensk utrikespolitik och innebär en legitimering av regimens brutala förtryck”.

Det är en skandal att Sverige tar emot prins Khaled, enligt Svenska Freds.

Leni Björklund påpekar att Sverige och Saudiarabien samarbetar på många områden. Det är naturligt också med försvarssamarbete, tycker hon.

Thomas Höjeberg/TT