Fler skyfall i veckan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-28

Regnigaste augusti någonsin - skurar skapade kaos i helgen

Gatan rasade Skyfallen i förra veckan underminerade marken på Odengatan i centrala Stockholm.

Kraftiga skyfall skapade regnkaos på både öst- och västkusten på söndagen.

Och skurarna fortsätter vräka ner på olika håll i landet under veckan.

Efter en supertorr juli ser augusti ut att bli rekordblöt.

Regnet vräkte ned på många platser i Sverige på söndagen. I centrala Göteborg stannade bil- och spårvagnstrafiken på många håll och flera butikslokaler svämmade över. Stadens katastrofledning kallades till sammanträde på eftermiddagen, rapporterar TT.

I Valdemarsvik på östkusten drabbades runt 50 villor och mellan fem och tio affärs-, skol- eller industrifastigheter av översvämning.

- Det har varit många kraftiga skurar runt om i landet i helgen, som ger stora vattenmängder på en relativt liten yta, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI, till aftonbladet.se.

Och det verkar inte som om Sverige får en chans att torka upp inom de närmaste dagarna. Vädret blir fortsatt ostadigt, med lokala skurar på flera håll.

Regnig vecka

I dag och i morgon orsakar ett lågtryck skurar i framför allt Värmland och upp längst västra Sverige. Resten av landet får varierad molnighet. Temperaturerna blir runt 20 grader utom i norra Norrland där de bara når runt 15 grader.

På onsdag blir det glesare mellan regnskurarna och rätt skapligt väder i hela landet, med stackmoln på eftermiddagen, men på torsdag kommer ännu ett lågtryck in. Det bidrar till skurar i framför allt Svealand och Norrland, men mest uppehåll i övriga landet.

Fredagen bjuder på regnskurar i norra och södra Sverige, medan mittregionen får vackrare väder. Helgen börjar med skurar i söder som vandrar uppåt i landet.

Regnrekord på flera håll

Även om augusti brukar bjuda på en del regn är de mängder som kommit i år ovanligt stora. Hittills har det fallit 2,5 gånger mer regn än normalt i Stockholm i augusti. I Lund är siffran fyra gånger mer nederbörd än vanligt.

- På de flesta håll har det varit en väldigt torr juli, men regnet har kommit igen med råge i augusti. I Lund regnade det nio millimeter under hela juli mot 239 millimeter i augusti – hittills, säger Sten Laurin.

Allra blötast har Börrum i Östergötland blivit. Där har det regnat 242 millimeter sedan den 1 augusti, varav 114 millimeter kom på en natt.

- Flera orter kommer nog att se den regnigaste augusti sedan mätningarna startade på 1800-talet. Lund har redan slagit rekordet, säger Sten Laurin.

Trots regnvädren är det varmare än det brukar vara i hela landet.

- Det är värmen som varit i sommar och som fortfarande håller i sig som bidrar till regnet. Värmen får ju vattnet att ånga upp och bilda regnmoln, säger Sten Laurin.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln