Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Syriskt stridsplan nedskjutet

Uppdaterad 2016-09-19 | Publicerad 2016-09-18

Terrorstämplade IS säger sig ha skjutit ned ett av regimens stridsplan i Syrien. Planet störtade i samma område som en USA-ledd flygbombning uppges ha dödat syriska soldater, en incident som ytterligare utmanat den bräckliga vapenvilan.

Det syriska planet sköts ned i staden Dayr al-Zor, uppger IS genom den halvofficiella propagandakanalen Amaq. Piloten dog när planet störtade i Jabal Tharda, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Jabal Tharda är det område där den USA-ledda alliansen, som kämpar mot IS, enligt det ryska utrikesdepartementet dödat över 60 syriska soldater i flygbombningar. Den händelsen försämrade redan spända relationer mellan Moskva och Washington, som medlade fram den bräckliga vapenvila som inte omfattar jihadistgrupper som IS.

USA har beklagat och säger att flygräderna stoppades när alliansen informerades om att det man trodde var Islamiska statens positioner i själva verket var regimens. Enligt försvarshögkvarteret Pentagon ska dock Ryssland inte ha kommit med några invändningar när tjänstemän informerades om att alliansen skulle slå mot området.

”Äventyrar vapenvilan”

Moskva anklagar USA för att äventyra vapenvilan och krävde ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.

– Ryssland behöver verkligen sluta upp med att försöka plocka billiga poänger och sympatier och fokusera på det som är viktigt, att genomföra det som vi förhandlat fram i god tro med dem, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

Vapenvilan trädde i kraft i måndags kväll och är ett av de viktigaste försöken som gjorts för att få ett slut på inbördeskriget i Syrien på månader. Men överenskommelsen, som slutits mellan regimen och delar av den väpnade oppositionen, har underminerats av upprepade anklagelser om brott mot avtalet från båda sidor och misslyckandet att leverera nödhjälp till särskilt utsatta områden.

”Stöder IS”

Enligt Moskva är flygattackerna att betrakta som ett bevis på att USA hjälper IS. På frågan om händelsen innebär ett slut på Syrienavtalet om vapenvila mellan USA och Ryssland, som stödjer varsin sida i konflikten, svarar den ryske FN-ambassadören Vitalij Churkin:

– Det är ett mycket stort frågetecken.

TT

Följ ämnen i artikeln