Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

De är aktuella för tunga poster i en ny M-ledning

Publicerad 2014-11-04

Stödet för Anna Kinberg Batra som ny Moderatledare växer sig starkare.

I faggorna pågår också kampen om vilka som ska få de andra tunga posterna i en ny partiledning.

Enligt vad Aftonbladet erfar pekas flera personer ut som kandidater till nya toppjobb - bland dem skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé och ex-ministern Elisabeth Svantesson.

Det råder nu en febril aktivitet i den moderata partiorganisationen runt om i landet. Inom kort ska en valberedning föreslå en kandidat som ska ta över som partiledare efter avgående Fredrik Reinfeldt. Tillträdet sker på en extrastämma den 7 mars i Stockholm nästa år.

Just nu håller partiets länsförbund på och skickar in sina synpunkter till valberedningen. Flera av dem har gett sitt stöd till Anna Kinberg Batra, i dag gruppledare och ekonomisk talesperson. Hon är den enda av de kandidater som figurerat som finns kvar efter att ex-ministrarna Catharina Elmsäter-Svärd och Ulf Kristersson samt skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé sagt att de inte är aktuella för jobbet.

I veckan gick två nya förbund, Uppsala och Örebro, ut och gav Kinberg Batra sitt stöd. I kväll följde Södermanland efter. De tunga distrikten i Skåne, Stockholm och Göteborg har dock inte meddelat ännu var de står i partiledarfrågan.

Krav på partistyrelsens avgång

Samtidigt har trycket ökat på att hela partistyrelsen ska kasta in handduken för att ge plats för nya krafter.

– Vi tycker att det är naturligt att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande så att det är möjligt för valberedningen att forma ett nytt lag kring Anna Kinberg Batra, säger Ola Karlsson, M-ordförande i Örebro.

Det innebär att kampen om de nya topposterna runt partiledaren hårdnar. En ny partistyrelse med förste och andre vice ordförande ska egentligen inte väljas förrän hösten 2015. Men inom partiet finns nu krav på att detta ska ske redan på extrastämman i mars. Dessutom hänger partisekreteraren Kent Persson, enligt uppgifter till Aftonbladet, löst efter årets två misslyckade val.

– Jag tror att han är uträknad. Det var ju med nöd och näppe överlevde riksdagsgruppen efter katastrofen i EU-valet i våras, säger en källa.

Om Kinberg Batra väljs som partiledare innebär det också att de tunga posterna som gruppledare och ekonomisk talesperson måste tillsättas. Flera namn pekas ut som aktuella för toppjobben, de flesta av dem hade centrala poster redan under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister.

Aktuella för tunga uppdrag

Det handlar enligt flera M-källor om ex-arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson som nämns aktuell för posten som ekonomisk talesperson. Men hon anses även aktuell för rollen som ny partisekreterare.

– Hon har kommit närmare Kinberg Batra efter valet. Hon uppfattas inte heller som trött, eftersom hon kom in ganska sent i Reinfedlts regering, säger en källa.

En annan person som flera källor pekar ut i en tung framtida roll är Tomas Tobé, som enligt uppgift står bakom Kinberg Batras kandidatur.

Även ex-socialförsäkringsminister Ulf Kristersson pekas ut som aktuell för en central post.

Men enligt flera källor finns det ute i M-organisationen en oro och irritation för att den nya ledningen kan bli för storstadsbaserad och att det bara finns en kandidat att ta ställning till.

Flera länsförbund har i sina nomineringar uttryckt att de vill se företrädare med kommunförankring i partistyrelsen. Ett namn som kommit in till valberedningen är Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg.

– Han är väldigt duktig, har suttit i riksdagen och är en framgångsrik kommunföreträdare. Sen är det ett plus att han inte är från Stockholm, säger ett M-kommunalråd.