Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Löfven tar Ahlin i försvar: "Det var ett missförstånd"

Publicerad 2014-06-13

S-ledaren Stefan Löfven menar att Urban Ahlin har blivit missförstådd.

Och slår fast att de båda har precis samma uppfattning.

– Vi är väldigt tydliga med var vi står i flyktingfrågan och i våra värderingar. Det är socialdemokratin och arbetarrörelsen som alltid har tagit kampen mot den här typen av krafter och kommer att fortsätta göra det, säger han.

Det är efter en intervju i Radio Skaraborg som Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin har hamnat i blåsväder. Under dagen har han förklarat sig och menar att han sa som han gjorde för att markera avstånd från Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven har själv inte talat med Ahlin under dagen. Men han tror på hans förklaring.

– Han har inte sagt att vi har samma politik som Sverigedemokraterna, jag vet att han har gett intervjuer och förklarat och tycker det är synd att det har blivit ett missförstånd utav uttalandet, säger S-ledaren.

– Det som är viktigt och där vi står mycket, mycket tryggare än regeringen, är att vi aldrig kommer att samarbeta med SD efter valet. Jag har varit väldigt tydlig med det. Däremot hör jag ingenting från de fyra regeringspartierna som nu är beroende utav SD. Frågan ska ställas till dem.

Har den här typen av frågor, där ni ifrågasätts bland annat i hållningen om arbetskraftsinvandringen, blivit jobbiga för dig?

– Nej, det är väldigt tydligt för mig, vi ska ha schysta villkor och jag tycker att det är bra att vi har fått upp den debatten. Media har gjort ett kanonjobb här som visat hur det ibland fungerar inom skogsbruken, i byggnadsindustrin, i restaurangbranschen där människor far illa och utnyttjas med låga löner. Det kommer vi aldrig att acceptera. De som kommer hit till Sverige ska arbeta med schysta villkor, säger Löfven.

Följ ämnen i artikeln