Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ahlin (S) kritiseras för SD-uttalande

Publicerad 2014-06-13

Urban Ahlin (S) har hamnat i blåsväder.

I en intervju med P4 Skaraborg säger han att Socialdemokraterna hade Sverigedemokraternas politik innan SD ens fanns.

Nu växer raseriet i sociala medier i flera politiska läger.

Urban Ahlin.

P4 Skaraborg presenterade i veckan en opinionsmätning från Novus som visar att skaraborgare tycker att Socialdemokraterna har en nästan lika bra politik för invandring och integration som Sverigedemokraterna.

När Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet och riksdagsledamot, frågas ut om varför S står så nära SD i undersökningen svarar han:

- Vi socialdemokrater hade den politiken innan Sverigedemokraternas ens fanns, säger han till P4 Skaraborg.

Han syftar bland annat på att även hans parti vill begränsa arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU. Ahlin säger också att han inte gillar den generösa invandringspolitik som Miljöpartiet genomfört tillsammans med regeringen.

- Jag tycker att det är en felaktig politik.

”Svårt att rösta på S”

Nu har flera politiker och opinionsbildare reagerat starkt på Ahlins uttalande om Socialdemokraternas likheter med Sverigedemokraterna.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) skriver på Twitter: "Förutsätter att S partiledning tar avstånd från Urban Ahlin när han vill tävla med SD om att begränsa invandring."

C-ledaren Annie Lööf twittrar "Socialdemokraterna tävlar nu med Sverigedemokraterna om att vara mest emot invandring. Fräscht."

"Urban Ahlin gör det fan inte lätt för mig att rösta på S i höst", skriver frilansskribenten och S-debattören Jonas Morian.

"Spontant, jag har svårt att se en S-MP-regering med Urban Ahlin centralt placerad.", skriver Mikael Jämtsved, gruppledare för Miljöpartiet i Järfälla.

Även Moderaternas partisekreterare Kent Persson har reagerat:

"Det lämnar många frågor obesvarade när Stefan Löfvens utrikesministerkandidat stoltserar över att ha likadan invandringspolitik som Sverigedemokraterna. Det är inte första gången denna typen av åsikter kommer från Socialdemokraternas toppskikt", säger han i en skriftlig kommentar som också pekar på en splittring bland de rödgröna partierna.

”Inget kan vara felaktigare”

Urban Ahlin (S) skriver själv på Twitter:

"Ser att några på twitter försöker utmåla mig som att ha samma politik som SD. Inget kan vara felaktigare. Vi socialdemokrater har under hela EU-valrörelsen kampanjat för att svenska kollektivavtal ska gälla. För att hindra att folk utnyttjas."

Han skriver också att det S är tydliga med att arbetskraftsinvandring behövs i många branscher, men att de vill se bättre villkor och löner. Han tycker också att han blivit missförstådd.

"Jag har inte sagt att vi har samma politik som SD. Det är när journalisten försöker få det till att vi  anpassat oss efter SD som jag säger att vi haft vår syn på arbetskraftsinvandring innan de ens fanns för att markera. Vi anser att alla ska garanteras kollektivavtalens villkor."

Följ ämnen i artikeln