Julian Assange kan snart vara fri
Publicerad 2014-07-04
Häktningsbeslutet omprövas i mitten av juli
Efter två år på Ecuadors ambassad – snart kan Julian Assange vara fri.
Om tolv dagar ska häktningen av honom omprövas i Stockholms tingsrätt, skriver Expressen.
– Vi har stora förhoppningar på detta, har en av Wikileaksgrundarens advokater, Per E Samuelsson, tidigare sagt.
I midsommarveckan lämnade Julian Assanges advokater in ett nytt yttrande till Stockholms tingsrätt. Man menade att ny information tillkommit och försvararna Per E Samuelsson och Thomas Olsson krävde att häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren hävs.
”Är inte rimligt”
– Det som framför allt framhålls är den oerhört långa tidsutdräkten det har tagit att verkställa det ursprungliga häktningsbeslutet. Under den tiden har Assange fått vidkännas omfattande inskränkningar av sina rättigheter och när åklagaren då inte ens försöker att pröva möjligheten att hålla förhör i London så anser vi att det inte är rimligt att upprätthålla beslutet, sa Thomas Olsson till TT då.
Nu har Stockholms tingsrätt beslutat att fallet ska prövas i rätten den 16 juli, skriver Expressen.
Bevisningen mot Assange kommer då att omprövas och hans advokater hoppas att deras klient efter förhandlingen ska vara en fri man.
Bor på ambassad
För hävs häktningsbeslutet kommer också arresteringsordern att återkallas och även om misstankarna mot Assange kvarstår skulle han kunna röra sig fritt utan att riskera att gripas.
– Vi har stora förhoppningar på detta. Jag kan inte begripa hur ett häktningsbeslut kan skvalpa år ut och år in, sa Per E Samuelsson till TT i samband med att yttrandet skulle lämnas in.
Assange är häktad i sin frånvaro misstänkt för flera sexbrott i Sverige
Assange har vägrat att åka till Sverige av rädsla för att bli utlämnad till USA där han befarar att han kan dömas till dödsstraff för att Wikileaks publicerat hundratusentals sekretesstämplade domkument med information om bland annat krigen i Irak och Afghanistan. Sedan i augusti 2012 på Ecuadors ambassad i London efter att ha beviljats politisk asyl av landet.