Krokodil stals vid inbrott i sjöbod

Uppdaterad 2014-12-12 | Publicerad 2014-12-11

˝Vi misstänker en samlare”

Den två meter långa krokodilen har funnits i Sjöfartsmuseet ägo i 70 år – nu är den spårlöst försvunnen. Medarbetarna på museet är mycket upprörda.

– Det är som att stjäla ett krucifix från en kyrka, säger John Nygren, Sjöfartsmuseets sekreterare.

Det var i förra veckan som en två meter lång uppstoppad krokodil stals från Sjöfartsmuseet i Torekov. Men det var inte den enda djurdelen som lockade tjuvarna, även ett afrikanskt elefantöra hörde till stöldgodset. Museet har sedan 80 år tillbaka hållit till i ett hamnskjul som användes av fiskare och deras familjer redan för 150 år sedan. Flera av invånarna i Torekov samlas fortfarande i boden varje lördag. 

Misstänker beställningsjobb

– När vi kom dit i lördags upptäckte vi att någon brutit sig in, berättar John Nygren, Sjöfartsmuseets sekreterare för Aftonbladets Brottscentralen. De exotiska djuren som tagits till Torekov under sjöfararnas långa resor drog många besökare till museet men nu finns bara några repstumpar kvar där krokodilen och elefantörat satt upphängda. Inte nog med det hade tjuven också försökt skruva ned en ratt från en skuta som fanns i lokalen. Detta gör att John Nygren misstänker att det handlar om ett beställningsjobb.  

– Det rör sig om folk som har fått i uppdrag att stjäla det här, antingen till någon samlare eller någon som tänker sälja det vidare, säger han.

"Man blir ju förbannad"

 Sjöfartsmuseet drivs av en ideell förening med många personer som lägger ned mycket tid och arbete för att bevara det marina kulturarvet.  

– Man blir ju förbannad att man ständigt blir drabbad av vandalism och stölder, säger John Nygren. 

 Medarbetarna på Sjöfartsmuseet hoppas på att de ska få tillbaka krokodilen och elefantörat så snart som möjligt och de känner sig kränkta över stölden. Man har polisanmält inbrottet och ärendet är ett av de ovanligaste fallen polisen i Båstad har fått in. Men de hoppas på att snart kunna lösa brottet. 

– Det är viktigt att djurdelarna kommer tillbaka snart, om någon lagt krokodilen utomhus kan den förstöras säger Axel Johansson på polisen i Båstad.

Följ ämnen i artikeln