Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Fredrik Reinfeldt – från bråkstake till myskille

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-17

Från radikal nyliberal som retade gallfeber på Carl Bildt till en moderat mittenpolitiker som vill ha skattefinansierad välfärd. Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort en lång resa sedan han gick med i moderata samlingspartiet 1983.

Fredrik Reinfeldt föddes den 4 augusti 1965 som son till Birgitta och Bruno Reinfeldt och han växte upp i Tensta. Arton år gammal gick han med i moderata ungdomsförbundet och han engagerade sig senare under studietiden vid Stockholms universitet i Borgerliga studenter.

Ordförande i Muf

Sin civilekonomexamen tog han 1990 och ett år senare blev han invald i riksdagen. 1992 blev han vald till ordförande för moderata ungdomsförbundet. Han slog då huvudmotståndaren Ulf Kristersson med siffrorna 58-55. Reinfeldts seger var kulmen på en lång intern stridighet i ungdomsförbundet, där Kristersson representerade de nyliberala grupperingarna och Reinfeldt de konserativa.

”Gränsen för bidrag går vid svältgränsen”

I början av sitt ordförandeskap var han lojal mot Bildtregeringen, men efterhand blev han alltmer kritisk mot den moderata partiledningen. 1993 skrev han boken ”Det sovande folket” där han starkt kritiserar den svenska välfärdsstaten och målar upp ett radikalt nyliberalt system. I samband med denna bok sade han under en debatt att gränsen för socialbidrag borde gå vid svältgränsen.

Efter den borgerliga valförlusten 1994 gick han till attack mot dåvarande partiledaren Carl Bildt som han tyckte hade alltför stort inflytande.

Kritiserade Bildt hårt

Kort därefter skrev han boken ”Nostalgitrippen” där han förutom Carl Bildt kritiserade tio andra ledande figurer i partiet, bland dem Bo Lundgren och Gunnar Hökmark. Detta ledde till ett möte med riksdagsgruppen som Reinfeldt beskrivit som ”en enda lång utskällning”.

Detta blev vändpunkten och därefter lade sig Reinfeldt i den moderata mittfåran. De mest radikala nyliberala idéerna lämnade han bakom sig.

Fick sitta i frysboxen

Men trots kursändringen fick han sitta några år i frysboxen och fick inga viktiga politiska uppdrag.

2002 vände dock lyckan och Reinfeldt utsågs till moderaternas gruppledare i riksdagen, talesman i ekonomiska frågor samt vice ordförande i finansutskottet.

På moderaternas partistämma den 25 oktober 2003 valdes han enhälligt till ny partiordförande för moderaterna.

Lanserade ”nya” moderaterna

Omedelbart därefter började Reinfeldt ändra inriktningen på den moderata politiken. De tidigare omfattande kraven på omfattande skattesänkningar övergavs och det talades betydligt mer positivt om välfärdsstaten än innan.

Och i augusti 2005 lanserade Reinfeldt offentligt de ”nya” moderaterna i samband med en partistämma i Örebro.

Han ville därmed sudda ut bilden av att moderaterna är till för de välbärgade.

För en skattefinansierad välfärd

- Jag vill varna er för att göra moderaterna till en sorts skattebod, där man går in och shoppar sin egen lilla skattesänkning, sade han till sina partikamrater.

Vidare ville han att moderaterna undviker att ta konflikt om arbetsrätten och att besparingar ska göras på bidrag och inte på kommuner och landsting som har hand om skola, vård och omsorg. Reinfeldt poängterade att moderaterna är för en skattefinanserad välfärd.

- Det utjämnar livschanserna för människor, sade han.

Reinfeldt var en av initiatvitagarna bakom Allians för Sverige som bildades 2004 tillsammans med centerpartiet, folkpartiet och kristdemokaterna.

Fredrik Reinfeldt bor i Täby och är gift med den moderata kommunalpolitikern Filippa. Tillsammans har de barnen Gustaf, Erik och Ebba.

Anna Lindström