Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Pelargonen – lika älskad som på mormors tid!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-03

Så får du dem att prunka – bästa tipsen

Ett hav av pelargoner Omge dig med mängder av pelargoner för gott humör. På bordet syns den vinterhärdiga Pelargonium violareum som sägs tåla 10-15 minusgrader.

Pelargonen har varit älskad och odlad i över hundra år.

Den är en självklar favorit bland sommarblommorna. Här får du veta allt om denna härliga blomma.

Kanske var det någon som trodde att pelargonvågen som gick över landet för tio år sedan snabbt skulle klinga av som så många andra trender, men så har det inte blivit.

Intresset för pelargoner är större än någonsin.

Förmodligen är det kombinationen av blomman som en äkta klassiker och att den är så lättskött som gör att många älskar pelargoner.

Svårt att misslyckas

Det går knappast att misslyckas med pelargoner. Bara de får bra jord, mycket sol, vatten och näring så blommar de hela sommaren. Ofta lyckas också övervintringen. Helst vill de övervintra svalt och ljust, men de flesta klarar en vinter i fönsterkarmen där inne.

Lätt att föröka är den också. Bara att skära av ett skott och sätta i jord.

En orsak till pelargonfebern är förstås att mångfalden är så stor. Är du romantiker väljer du mormorsaktiga Mårbacka eller Tierpspella, som blir så underbart söta i fönstret på torpet. Engelska pelargoner passar också i stugmiljön.

Du som har balkong fyller krukor och lådor med rikblommiga hängpelargoner precis som man gör i Österrike och England. Stjärnpelargoner fyller också ut bra och blommar hela sommaren igenom.Kanske är du samlartypen som vill ha skira, småblommiga sorter som är svåra att få tag på? Ja, då finns det inget som hindrar att du börjar leta rariteter på nätet. Enklare är det för dig som tycker bäst om sådana med doftande blad, det är bara att botanisera bland apelsin-, mint- och nötdoft. Härligt!

Trendig inredning

Pelargoner kan också platsa på terrassen hos den trendiga och sparsmakade. Antingen väljer du då enbart pelargoner med vita blommor för en ren och skir känsla, eller så köper du en udda sort, typ Mr Wren eller Wilhelm Langguth, och glassar med.

De riktiga entusiasterna kan prova nyheten Pelargonium violareum som tål minusgrader och sägs vara vinterhärdig. Vore det inte häftigt om pelargonerna kunde övervintra i rabatten?

Pelargonfrossa!

Så får du dem att prunka!

Vatten, näring och en del plockande av vissna blommor krävs för att pelargonerna ska trivas riktigt bra.

Ta sticklingar!

Så klarar de vintern!

Fler trädgårdstips

Eva Robild

Följ ämnen i artikeln