Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kul trädgård för kidsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-28

Så blir din gräsplätt ett äventyr

Yviga buskar, slingrande gångar och spännande hoppstenar...

Trädgården är ett paradis för barnen – bara du vågar släppa in dem.

Låt dig inspireras till lek och bus!

Kommer ni ihåg hur annorlunda trädgården var när man var liten? Rabarberplantorna jättelika, barrbuskarna i skuggiga hörnan läskiga och spännande på samma gång, stenarna det bästa som fanns när man skulle leka ”inte-nudda-mark”? Tänk så snabbt man kan glömma bort allt det där när man själv blir förälder! Då blir äppelträdets grenar livshotande och rabattens blommor och blader antingen giftiga eller insektshärder. Nej, det får bli gräsmatta. Det är praktiskt – och säkert...

Spola nu tillbaka tiden till din egen barnslighet och släpp in barnen i trädgården! Gör spännande, ringlande gångar för både lek och transport. Plantera buskar att leka kurragömma bland. Och hur var det nu med stenarna till ”inte-nudda-mark”? Genom att tänka på trädgården som ett rum för såväl barn som vuxna, för avkoppling och lek, så kommer ni snart ha en trädgård som är en spännande lekplats för barnen – året runt!

Barn leker med det som finns

– Barn leker med det som finns i en trädgård. Det är det som är så roligt – man vet aldrig vad de kommer hitta på!

Det säger Susanna Hultin, hortonom och författare till boken ”Trädgård för tassar och tår”. Inspirationen till boken fick Susanna av sin egen livssituation där två vuxna, två barn, två katter och en hund skulle samsas och njuta av trädgården strax utanför Lund.

– Man ser så många fula trädgårdar där man ger upp för antingen stora, tråkiga gräsmattor eller söndergrävda rabatter. Man vill ju inte lägga ner en massa jobb och sen få det ogjort. Och så vägrade jag att ha det! I stället började jag fundera på vad det var som fungerade. Så jag började helt enkelt prova mig fram.

Att betrakta trädgården som ett finrum är helt fel inställning, tycker Susanna. I stället ska man se den som ett extra vardagsrum, och där har ju alla i familjen rätt att vara. Visst kan man ha speciella ”finrabatter” som barnen lär sig att de inte får vara i, men man måste också ha tåliga, lekvänliga delar.

– I vissa rabatter har jag lagt ut trampstenar för då vet de att de bara får gå på dem. Sen får man inte fördumma barn. Kan de lära sig tio biltyper kan de självklart lära sig tio blommor. Lär dem vilka de får plocka och vattna och vilka de inte får.

En grön utbildning

Att låta barnen ta del i trädgården är också en form av grön utbildning för dem. Småttingarna som bara nyper av fina blomman lär sig så småningom att blomman behöver sin stjälk om den ska stå i en vas. Det viktigaste är att man låter dem vara med i arbetet och berättar vad man gör.

– Det är otroligt fascinerande att gå till plantskolan med barn. De hittar direkt växter som de vill ha. ”Åh mamma, den är mjuk. Den vill jag ha...”

Lammöron är en mjuk och gosig favorit hos Susannas barn Agnes, 5 år, och Viktor, 3, år. En annan är pyttelilla marktäckaren trampnarven.

– Den blir som en kort, kort gräsmatta där man kan bygga miniatyrlandskap. Eller låta Barbie promenera omkring i klackskor. Allt är möjligt, skrattar Susanna.

Tänk litet eller jättestort! Allt som växer så det knakar är urkul i barnens värld. Gör rabarberrabatter, eller varför inte ett helt rum med 6–8 plantor. Ganska snart har de vuxit till sig och blir automatiskt barnens favorittillhåll. Dessutom billigt! Jättepumpor är en annan uppskattad grönsak. Urkul att själv få stoppa ner fröna i jorden och på ett nafs börjar det komma upp spirande grönska. De gigantiska pumporna blir grädden på moset!

Det finns i dag mängder med ”färdiga” leksaker till trädgården. Lekstugor, sandlådor, avancerade gungställningar – ett snabbt sätt att ordna aktiviteter till barnen utan att själv behöva anstränga sig. Och det är just det som är problemet menar Susanna.

– Man försöker köpa sig fri från jobbet, men oftast är det ju just jobbet som är kul. Bygg en träkoja, måla stenar och lägga ut i trädgården, fixa små land som barnen själva får plantera i. Det är ett sätt att leka ihop.

Man kan också ha gemensamma projekt med sina barn, som till exempel ett hav av bärbuskar. Gör en rabatt och plantera vinbär, hallon, smultron, krusbär? Ingenting är så spännande som när det börjar komma bär och de mognar.

En liten gräsplätt räcker

Många tror att den ultimata trädgården för barn med mycket spring i benen, är en gräsmatta med öppna, stora ytor. Fel, tycker Susanna, och bortförklarar det som en pappakonstruktion,

– Barn vill ha träd att klättra i, buskar att gömma sig bakom, stenar att hoppa på och annat spännande. Visst ska man ha en gräsplätt till också, men oftast räcker det med en liten bit. Om inte annat kan man alltid spela kurvig fotboll mellan träden.

Varför inte ge barnen sin egen lilla plantering? Kruka, pallkragar eller en egen rabatt spelar ingen roll. Så länge de själva får så som de vill (oavsett om det slutar med att alla solrosfrön planteras på en och samma kvadratdecimeter), vattna som de vill, och framför allt, själv får följa plantornas väg upp i ljuset. Låt dem måla sina egna växtskyltar med hjälp av lite utomhusfärg och träpinnar. Låt dem dekorera och inreda sina egna ”trädgårdsrum”. Vackra målade stenar, leksaksfigurer i krukan eller varför inte ett ”utekök” i äppelträdets nedersta klykor?

Barn blir snigeljägare

Ingen vuxen har ett sådant sinne för detaljer som barn har. De ser myrorna på pionknopparna, liljebaggarna på liljorna och sniglarna i gräset. Med andra ord är det perfekt att ta hjälp av barnen när det kommer till att bli av med dessa rackardjur.

– Agnes och Viktor brukar samla sniglar i glasburkar med hål och sen titta på dem. När de tröttnar tar vi helt enkelt ut sniglarna och dödar dem. Så länge man förklarar för dem varför man gör det. Barn är smarta, de ser skillnad på sniglar med skal och mördarsniglar.

Inget är så roligt som vatten! Och det bästa är att det många gånger kan räcka med en balja ståendes på gräsmattan. Här kan man koka soppa, ha ankrace, göra lervälling och massa annat kul! Samtidigt kan ett lägre vattenbad bli ett eget litet zoo. Vatten lockar fåglar, fjärilar, igelkottar, vattensalamandrar, sländor, grodor, sniglar och massa annat kul.

Trädgård för alla åldrar

Småttingarna

För de lite större

Gräv ned!

Tips!

4 enkla sätt att locka till äventyr

Fler trädgårdstips:

Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln