”Det var väntat”

Publicerad 2011-11-08

Aftonbladets Wolfgang
Hansson inte förvånad
över förlorad makt

Berlusconis makt krymper – nu har hans regering förlorat majoriteten i det italienska parlamentet.

– Det rimliga hade varit att han inser att det är kört och avgår, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikesexpert .

Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen kom beskedet att Berlusconi vann dagens budgetomröstning i det italienska parlamentet. Men hans koalitionsregering har förlorat sin majoritet.

Är du överraskad?

– Absolut inte, det var rätt väntat. Många av hans egna partikamrater har signalerat att de inte längre stöder honom. Det enda är att de lägger ner sina röster i stället för att rösta emot honom. Det blir inte en lika tydlig signal.

Vad betyder det här?

– Nu finns två vägar, den ena är att han själv inser att loppet är kört och avgår. Den andra är att det blir en förtroendeomröstning snart. Det kan mycket väl bli den här veckan, jag antar att oppositionen drar växlar på det här. Men exakt när en sådan omröstning skulle bli går inte att säga, sedan vet man ju inte om alla som lade ner sina röster i dag kommer att rösta emot honom.

Hur länge kan han sitta kvar?

– Det kan ju vara så att han i stället för att bli bortpetad själv avgår, men han har varit väldigt ovillig till det. Han är också inblandad i pågående rättegångar och förlorar all immunitet om han avgår, om han inte går till en annan post. Han är vald till 2013 och kan formellt sett sitta kvar till dess så länge det inte blir en förtroendeomröstning där han förlorar.

Hur påverkar det här Italien?

– Det är väldigt dålig tajmning om det här är en process som drar ut på tiden, det riskerar att spä på den finansiella oron. Om processen pågår väldigt länge finns en risk för att de italienska räntorna stiger ytterligare. De kan komma att behöva hjälp, men den italienska ekonomin är så stor att det kan bli svårt att få. Berlusconi är en stor del av problemet, både för italienarna själva men också för eurokrisen.