”Det är viktigt att vara här”

Publicerad 2012-02-15

Stefan Löfvens första besök i riksdagen som S-ledare

Stefan Löfven under en debatt i riksdagen. Urban Ahlin, till höger, får föra Socialdemokraternas talan eftersom nye S-ledaren inte är invald i riksdagen.

Den nye S-ledaren Stefan Löfven gjorde debut i riksdagen under dagens utrikespolitiska debatt.

Men han får vänja sig vid att bara lyssna, för deltaga får han inte.

– Men det är viktigt att vara här, säger han.

– Det var mycket intressant. Det är naturligtvis speciellt att få vara i Sveriges högsta beslutande församling. Det ska vara seriöst och värdigt och det tycker jag att det var. Det var speciellt kul att få komma hit på en utrikespolitisk debatt. Jag har haft ett långt internationellt engagemang i mitt fackliga arbete så det var mycket intressant för mig, sa Stefan Löfven till Aftonbladet efter debatten.

Hur ofta kommer du vara i riksdagen?

– Det vet jag inte, men det är viktigt att vara här.

Får inte debattera

Det var debut för Stefan Löfven i riksdagen. Den nya S-ledaren, som hade utrikespolitiska talespersonen Urban Ahlin vid sin sida, kommer att få vänja sig vid att inte delta i debatterna.

Trots att Löfven är partiledare får han nämligen inte kliva upp i talarstolen under de debatter han väljer att lyssna på, eftersom han saknar riksdagsplats.

Fråga på Twitter

Den utrikespolitiska debatten tar upp hur svensk utrikespolitik ska se ut under det kommande året. Debatten inleddes med att utrikesminister Carl Bildt (M) presenterade årets utrikesdeklaration.

– Han var för otydligt i Palestinafrågan. Som Urban Ahlin sa är det dags för Sverige att erkänna Palestina, sa Löfven i en kommentar om Carl Bildts tal.

Efter debatten, blev det pressträff och därefter för första gången en frågestund på Twitter med utrikesministern.