Stort stopp i tågtrafiken

Uppdaterad 2012-04-04 | Publicerad 2012-04-03

Småländska koppartjuvar har stoppat alla tåg på södra stambanan.

Småländska koppartjuvar har stoppade alla tåg på södra stambanan i nästan sju timmar.

– Det är inte första gången vi råkar ut för det här, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

Ett stopp i tågtrafiken i Småland påverkade resenärer på sträckorna Malmö–Stockholm och Köpenhamn – Stockholm. Bussar ersatte tågtrafiken mellan Nässjö och Tranås fram till 23.50 då SJ meddelade att den var i gång igen. Dock med vissa eftersläpande förseningar.

Och tågstoppet berodde på kopparstölder.

– Metallpriserna stiger och koppar blir mer åtråvärt. Därför stjäls koppardelar från våra anläggningar och det är inte första gången vi råkar ut för det här, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.

Livsfarliga stölder

Men stölderna är förenade med livsfara för både tjuvar och för dem som ska laga det tjuvarna ställer till med.

– Det gör även banan farlig då den kan bli strömförande, säger Beisi Sundin.

Även om tjuvarna vet i precis vilket ögonblick de ska klippa av kablarna är stölderna förenade med livsfara. I Helsingborg dog en 32-åring hösten 2010 sedan han klippt en återledningskabel och fått 16 000 volt genom kroppen.

Den här gången har koppartjuvarna tagit de kopparledningar som jordar som hindrar järnvägsanläggningarna från att bli strömförande genom att klippa bort jordförbindelser av koppar, främst mellan Vimnarp och Flisby i trakterna av Tranås och Nässjö.

Organiserad brottslighet

Trafikverket menar att detta är ett växande samhällsproblem - i mars drabbades 200 tåg till en kostnad för samhället av 150 miljoner kronor vid stölder mellan Nässjö och Alvesta, skriver de på sin hemsida.

För att komma tillrätta med problemen försöker Trafikverket byta ut koppar mot andra material så långt det är möjligt. Men de vill ha gemensam insats mot vad de kallar grov organiserad brottslighet.

– För att vi ska komma åt denna brottslighet måste vi jobba tillsammans på bred front mellan myndigheter -Trafikverket, Tullverket, Skatteverket och Polisen, säger Gunnar Malm, Trafikverkets generaldirektör i ett pressmeddelande.

Bussar ersätter

De vill också få till stånd en skärpt lagstiftning som gör att det blir svårare att handla med stulen koppar.

Tio SJ-tåg som skulle ha passerat på den nu drabbade sträckan tvingas nu att släppa av alla resenärer i Nässjö respektive Tranås så att de kan slussas förbi problemsträckan med bussar.

Väl på andra sidan kommer resenärerna att kunna fortsätta sin resa med tåg mot slutdestinationen.

– Det är ett växande problem, det är andra gången på kort tid nu, säger Beisi Sundin.