Spetsar drinken – åt gästerna

Publicerad 2012-06-29

Anders Timell gör allt för att möra upp stämningen

Hugger in på biffen  Källarmästare Anders Timell skivar biffen som ska serveras med tomatragu och rostad färskpotatis. Foto

Mardrömmen är stela middagsbjudningar där det spelas bakgrundsjazz.

– Då kan man ju hellre dö, säger källarmästaren Anders Timell.

När han har fest välkomnas gästerna med spetsad champagne, de får röka inne och inget samtalsämne är förbjudet vid matbordet.

Att hålla koll på Anders Timell är lika svårt som att styra en flipperkula. Jesushåret hänger fritt, han är ledigt klädd i jeans och snea­kers och flänger runt inne på restaurang Riche som i sitt eget vardagsrum.

– Puss, puss, tack för i dag, säger han till en kille som går.

Visar magen för gästen

Ingen gäst passerar dörren utan att få en personlig kommentar. Han ger flera av dem en kram. När det kommer in en vältränad tjej drar han upp tröjan, visar en platt och solbränd mage och utbrister:

– Och jag som trodde att jag var tajt!

Anders har varit hemtam i den här miljön i hela sitt liv. Han växte upp inte många stenkast härifrån, på Östermalm, och började som arton­åring hänga med sin storebror Martin på Café Opera.

Fick damerna att skratta

Krogkarriären drog i gång av en slump när han stod i garderoben på restaurang Tranan. Tre Östermalmsdamer hade varit där och ätit och var inte nöjda med någonting alls. När de skulle hämta ut ­sina pälsar sa Anders att han hade stått naken i dem i två timmar och de började skratta. Då insåg ägaren P G Nilsson värdet av hans rappa käft och anställde honom som hovmästare.

I dag är han källarmästare på ­Riche och Teatergrillen och har serverat kändisar som Bill Murray, Paul McCartney och Jay Z.

– Men det är de vanliga kvällarna som är roligast. När man uppmärksammar folk som inte är ­vana att bli sedda.

”Måste våga prata om allt”

Anders går in i köket, skopar upp skagenröra på en toast och trycker i sig den på två röda.

– Jag är så jäkla hungrig. Jag tränade med min PT i går och körde utfall så nu är jag helt matt i benen.

Han tar fram en stor, saltinbakad biffstek. Skär centimetertjocka, ­röda skivor och slänger sparris på ett hett grillgaller. Det slår upp lågor och han backar förskräckt.

När han rör ihop en tomatragu och får sås på fingrarna ­säger han ”oj, kladdig” och springer bort till vasken.

Mat är något han tycker ska vara roligt och socialt.

– Måltiden är alltid kul att samlas kring och berätta vad som har hänt sedan sist. Jag tycker om när det blir diskussion kring bordet. Man måste våga prata om allt.

Lite svärta skadar inte

När han har fest bjuder han gärna udda karaktärer och spetsar champagnen med vodka så att det börjar sjunga i huvudet på gästerna redan vid förrätten.

– Det värsta som finns är stela middagar där allt ser ut som på R.O.O.M. och det spelas Bo Kaspers eller Beirut Café-skivor i bakgrunden. Då ser jag hellre att någon fimpar på golvet. Lite svärta i livet har aldrig skadat och det krävs att man gör något mer än visar upp en yta och pratar om sin egen förträfflighet om man verkligen vill sitta ner, titta någon i ögonen och mötas på riktigt.

Namn: Carl Anders Nils Timell.

Ålder: 46.

Familj: Sonen Kim, 19.

Bor: Lägenhet i Stockholm, lantställe i skärgården.

Intressen: Mat och dryck. Spela golf, resa och vara på landet.

Karriär: Radiopratare i ”Äntligen morgon” på Mix Megapol. Källarmästare på Riche och Teatergrillen i Stockholm. Spelat squash på elitnivå och har 2,7 i handicap i golf. Varit konferencier för ”Ladies night” och medverkade i TV 4:s ”Let’s dance” våren 2012.

Aktuell: Samlar tillsammans med Martin Stenmarck in pengar till Ukrainas utsatta barn under fotbolls-EM.

Nyhetsflödet |
Aftonbladet

ANNONS