Geolog varnade för ras

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26

Ville spränga bort berget innan husen byggdes

Experten gav byggfirman rådet att spränga bort det stora klippstycke som nu störtat ner.

Orsaken var de många sprickorna.

Det som skulle sprängts bort har nu krossat trevåningshuset nedanför.

Geologens rapport. Experten pekade tydligt ut var berget var farligt.

Geologen Geir Bertelsen medverkade som expertrådgivare inför byggandet av husen som inatt kollapsade efter att tonvis av berget bakom plötsligt släppt och störtat ner.

Hans råd tilll ingenjörsföretaget Steinar Trygstad AS var att först spränga bort stora delar av blocket och sedan säkra det som blev kvar – innan trevåningshusen nedanför byggdes.

Varnade för sprickan

Orsaken var en stor spricka som bedömdes som direkt farlig.

– Jag berättade hur man skulle gå tillväga och gav riktlinjer för hur de skulle spränga och sedan säkra, säger säger Bertelsen till Bergensavisen.

Han varnade särskilt för den stora spricka som nu gapar som ett enormt sår i berget.

– Jag beskrev sprickan som löpte runt den delen av berget som nu har släppt. Jag sa att man måste spränga bort så mycket som möjligt och sedan förankra resten, säger Bertelsen.

Dåligt säkrat

– Men efter att jag skickade in rapporten hörde jag inget mer från företaget. Jag vet inte hur mycket man sprängde, men säkringen kan inte ha blivit korrekt utförd. Den verkar som man antingen använt för få eller för korta bultar.

I sin rapport påpekade han också att det var mycket viktigt att kontrollera och utvärdera resultatet av sprängningen innan man gick vidare.

– Jag beskrev vikten av att kontrollera och utvärdera säkringen, men jag vet inte om det gjordes heller.