Ministrar sparkas efter mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

Organiserad brottslighet stort problem i Zagreb

Under måndagen mördades dottern till en känd kroatisk jurist, och maffian misstänks ligga bakom.

Händelsen har gett skalv enda upp på regeringsnivå: Nu sparkas flera ministrar – och rikspolischefen.

Den 26-åriga juridikstudenten Ivana Hodak avrättades med två skott i huvudet i trapphuset utanför sin bostad i centrala Zagreb, nära polisens högkvarter.

Polis spärrade av platsen, men gärningsmannen undkom.

Hennes far, advokaten Zvonimir Hodak, försvarar en före detta general som misstänks att ha stulit diamanter till ett värde av 37 miljoner kronor under inbördeskriget.

Inhemska medier spekulerar i att faderns uppdrag är motivet bakom mordet, enligt Reuters.

Våldsvåg på Zagrebs gator

Mordet är en i raden av brutala våldsåd i fullt dagsljus i Zagreb i år, och ringar in det försämrade säkerhetsläget i huvudstaden.

Presidenten Stjepan Mesic har tillkallat ett sammanträde med Kroatiens justitiedepartement senare i veckan.

 – Det är ett ondskefullt brott som blir ännu farligare eftersom det sker i klart dagsljus. Självklart känner sig medborgarna oroade, sade presidenten enligt Reuters.

Sparkar ministrar

Ivo Sanader höll en presskonferens på måndagen.

Han meddelade att flera höga politiker och tjänstemän byts ut för att komma till rätta med den organiserade brottsligheten.

 – Jag ska föreslå för parlamentet att frånta justitieminster, inrikesministern och rikspolischefen deras uppdrag, sa den konservative premiärministern.

 – Jag förväntar mig att polisen agerar snabbt. Det är hög tid att vi tar itu med maffian, sade Sanader.

Våldet hindrar EU-medlemskap

Kroatien vill bli medlem i EU. För att det ska bli aktuellt måste landet först tackla den utbredda korruptionen och organiserade brottsligheten.

Ny inrikesminister blir enligt Sanader Tomislav Karamarko, nu chef för underrättelsetjänsten SOA. Ny justitieminister väntas den förre diplomaten och rättsexperten Ivan Simonovic att bli, och polisen Vladimir Faber blir rikspolischef.