Whiskyförsäljningen ökar – som vanligt inför julen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-17

”Gäller att hitta sin personliga smak”

whiskyexpert  Mikael Christiansson tipsar Aftonbladet.se:s läsare om whiskysorter inför jul, en tid då försäljningen av drycken ökar starkt.

Whiskyflaskor säljs friskt på Systembolaget inför julen. Det är inte så konstigt, enligt whiskykännaren Mikael Christiansson.

– Whisky, och andra fatlagrade destillat, har ofta en robust och värmande karaktär som passar extra bra i vintermörkret runt juletid, säger han.

Mikael Kristiansson konstaterar att svenska folket har en tendens att äta mycket mat och fet mat runt jul.

– Det gör att suget efter något starkt och matsmältande blir extra stort. Där passar framför allt de lite sötfruktiga whiskysorterna in som är lagrade på Sherryfat, tipsar han.

Julklappswhisky – ett begrepp

Mikael Christiansson berättar att Systembolagets whiskyförsäljning ökar inför julen. Julklappswhisky är med andra ord ett begrepp. Och en rökig sort ligger nära till hands.

– Om man tittar på gemene man i Sverige så har vi en förkärlek till allt som är smakrikt. Det gäller såväl mat som vin, whisky och så vidare. Förmodligen är det därför som rökig whisky är exceptionellt framgångsrik i Sverige.

Välj sort efter person

Han fortsätter:

– Men även tungt fatiga whiskysorter med så kallad wood-finish där whiskyn fått en andra fatlagring på speciella fat. Till exempel port, sherry eller bourbon, passar personer som gillar mycket smak.

Vad ska man tänka på när man väljer ut whisky?

– Först och främst gäller det att veta vad man tycker om eller vad personen som ska få whiskyn tycker om. Är man ute efter en generöst maltsöt whisky bör man titta mot norra Skottland (Highland/Speyside), Japan eller kanske en klassiskt vaniljsöt Bourbon.

Vill man ha en robust rökighet är det Islay som gäller, enligt honom.

– Och där framför allt Ardbeg, Lagavulin och Laphroaigh. Om man däremot uppskattar unga, friska och lite lättare varianter så kanske man ska nöja sig med en enklare blended whisky eller något från Skotska lågländerna (Auchentoshan) eller varför inte Irland.

Åldern är inte alltid avgörande

Mikael Christiansson fortsätter:

– Tänk på att det är långt ifrån alltid som en gammal whisky är bättre än en ung. Bara för att det står 30 år på flaskan innebär inte det att innehållet är bättre än om det står 12 år. Åldern hänför sig till den yngsta komponenten i flaskan och säger hur många år denna har legat på ekfat.

Så fungerar lagringen

Ju längre en whisky ekfatslagras, desto mer försvinner den ursprungliga maltkaraktären till förmån för typsiska ekfatstoner som vanilj, choklad och smörkola.

– Det gäller att hitta sin personliga smak där man tycker att ekfat och malt balanseras på ett behagligt sätt. Personligen tycker jag att detta uppnås vid en fatlagring på mellan 16 och 21 år.

I faktarutan nedan tipsar Mikael Christiansson om några whiskysorter inför jul.

Han skriver även om bland annat whisky på sin blogg som nås här:

Mikael Christianssons
blogg

[extern länk].

ANNONS

Följ ämnen i artikeln