Högre oljepris ger snabbt bättre miljö
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-24
Vi tror att vårt samhälle är osårbart.
Det trodde romarna, aztekerna och sumererna också.
Vi är lika beroende av olja som ett spädbarn av sina föräldrar. Hela vårt samhälle behöver det svarta guldet, allt från transporter till jordbruk.
Snart börjar världens tillgångar av olja att sjunka. Om något år eller senast kring 2030.
Oljekrisen tvingar hela världen att sträva mot en miljövänligare livsstil. Viktigaste målet på vägen: att vi gör av med mindre energi.
Risken är att vi tar en helt annan väg. När bensinpriset steg i början av 1970-talet hade USA planer på att erövra oljefält i Mellanöstern. Hur blir det i framtiden? Ska pengar avgöra vem som får oljan när lagren minskar? Eller krig?
Samtidigt är det bra för klimatet att oljan börjar ta slut. Prognoserna som talar om 35 procent högre oljekonsumtion i världen 2030 kan vi justera ner om oljan sinar. Det ger lägre koldioxidutsläpp. Tvingar oljekrisen fram mer forskning på ren energi, så är det ännu bättre.
Dagens höga bensinpriser ger snabbt lägre koldioxidutsläpp, till och med i Kina och Indien.
Hittills har båda hållit nere bensinpriserna. Indierna har satsat 50 miljarder kronor om året på låga bränslepriser. Men i början av juni insåg regeringen att det kostar för mycket och skar ner bränslestödet.
Kina har sett till att en liter bensin kostar under fem kronor. Men efter OS drar de kinesiska ledarna förmodligen ner på bränslestödet, enligt tidningen Time.
Då går bensinpriserna upp. Både indierna och kineserna får mindre pengar i plånboken. Det minskar deras konsumtion och utsläppen av koldioxid sjunker.
Bra, med tanke på att konsumtionsökningen i Kina och Indien är det värsta hotet mot klimatet. Samtidigt känns det inte alls bra. Vad gör hundratals miljoner fattiga kineser och indier när de inser att de berövats chansen till ett rikare liv?
Som vanligt har de fattiga länderna svårast att ställa om. Vi svenskar har råd att skydda oss mot klimatförändringens höjda hav och varmare klimat. Och vi har redan visat att vi kan minska vårt oljeberoende. Sedan 1980 har vår oljekonsumtion minskat med en tredjedel, för att vi värmer färre bostäder med olja.
Vi blev skrämda och drog lärdom av oljekrisen 1973. Det borde resten av världen också ha gjort.