USA: Irans rymdapa bryter mot FN-resolution

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-01-28

Iran påstår att de lyckats skicka upp en apa i rymden.

Uppskjutningen, om den verkligen genomförts, är ett brott mot FN-resolution nummer 1929.

– Den förbjuder Iran från all aktivitet som har att göra med missiler kapabla att bära kärnvapen, säger Victoria Nuland, taleskvinna för det amerikanska utrikesdepartementet.

Till följd av Irans påstådda uppskjutning av en apa, som inte namngetts, i rymden uttalade sig på måndagen det amerikanska utrikesdepartementet.

Victoria Nuland menade att Iran kan ha brutit mot FN-resolution nummer 1929, i och med uppskjutningen. Den förbjuder nämligen Iran från att ”använda sig av ballistisk missilteknologi”, vilket en raketuppskjutning skulle kräva, rapporterar AFP.

FN:s säkerhetsråd beslutade om resolutionen i juni 2010.

– Att vi är bekymrade över Irans utveckling av rymdraketramper är ingen hemlighet, säger Victoria Nuland som tillägger att hon inte kan bekräfta att någon uppskjutning ägt rum.

Historisk apa i barnstol

Uppskjutningen ska ha skett under måndagen. En raket med namnet Pishgam, ”pionjär” på farsi, ska ha tagit en liten rhesusapa 120 kilometer upp från jordytan. Apan ska sedan säkert ha återvänt till jorden, uppgav den statliga television på måndagen enligt AP.

Bilder från tv-sändningen visar den lilla apan som ser ut att förberedas för en tyngdlös tillvaro. Bland annat ses den sitta i något som ser ut som en bilbarnstol, fastspänd och iklädd skyddsdräkt.

Misstänks utveckla kärnvapenmissiler

Iran vill med uppskjutningen och sitt ambitiösa rymdprogram bli teknologiskt ledande i den islamiska världen.

Uppskjutningen är en steg på vägen mot att 2020 kunna skicka ut en farkost bemannad med människor i rymden.

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, menar att landets rymdprogram har som mål att skicka ut bemannade farkoster. Han menar också att det inte har någon koppling till landets atomprogram.

Landets raketuppskjutningar och anrikning av uran oroar omvärlden då de ses som steg mot att skaffa sig internationell räckvidd för framtida kärnvapen.

– En ramp som kan skjuta upp ett föremål i omloppsbana är relevant för utvecklingen av missiler med lång räckvidd, eftersom teknikerna som används är i stort sett identiska, säger Victoria Nuland.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln