Iranska rymdapor skapar oro för kärnvapen

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2013-01-28

Iran har lyckats skicka upp en apa i rymden.

Apfärden är en del i landets program för att skicka upp människor 2020.

Apan ska ha återvänt till jorden helskinnad.

Att människan lyckats erövra den jordnära rymden har vi våra släktingar aporna att tacka för. De små krabaterna har allt som oftast fått agera rymd-försöksdjur. I dag tog en iransk apa ett litet steg för landets rymdprogram.

Under måndagen skickade landet upp en rymdkapsel med en Rhesusapa som enda besättning ombord, rapporterar den Teheranbaserade tv-kanalen Al-Alam enligt AFP.

– Det är inte vanligt att man skickar upp apor, men amerikanarnas förste astronaut var en apa, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Redan 2011 försökte Iran komma in i finrummet genom att skicka upp en apa, den gången misslyckades försöket.

– Iran har lyckosamt skickat upp en kapsel, med kodnamnet Pishgam (Pionjär), innehållande en apa och har också återfört lasten intakt, löd ett uttalande från det iranska försvarsministeriets rymdenhet, enligt AFP.

Vill skicka upp människor

Apan, vars namn ännu inte är känt, färdades enligt Al-Alam till en höjd av 120 kilometer.

Tidigare i januari uttalade man från iranskt håll att man skulle göra ett ytterligare försök med att sända upp en apa, något man nu alltså lyckats med.

Apfärden är en del av landets långtgående planer på att skicka upp människor i rymden, vilket man planerar att göra år 2020.

Oro för kärnvapen

De iranska rymdaporna – och hela det iranska rymdprogrammet – har skapat oro runt om i världen. Tekniken bakom uppskjutningarna tros kunna användas för att konstruera kärnvapenbestyckade missiler. Från Teheran har man förnekat att det skulle finnas kärnvapenambitioner bakom rymdprogrammet.

Landet har tidigare skickat upp en råtta, sköldpaddor och maskar i rymden.

Sverige har inte skickat upp några levande djur från det svenska rymdcentret Esrange. Istället har man skickat upp döda exemplar för att forska på, till exempel hur immunförsvaret fungerar i tyngdlöshet.

– Det är både av humanitära och tekniska skäl. Vi behöver inte skicka upp levande djur. De som gör det gör det mest för att visa att de kan, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange Space Center.

Flugorna först

De första rymddjuren var bananflugor, som skickades upp av USA 1946.

Andra länder som skickat upp bland annat grisar, spindlar och hundar är Ryssland (Sovjet), Kina, Frankrike och Japan.

2007 var den svenska forskaren Ingemar Jönsson en av personerna bakom experimentet att låta björndjur vistas fritt i rymden. De små krypen skickades upp i en rysk raket.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln