Italiens premiärminister avgår

Publicerad 2012-12-08

Mario Monti.

Italiens premiärminister Mario Monti avgår.

Monti tror inte att det är möjligt att fortsätta sitt mandat efter det tappade stödet från Silvio Berlusconis parti.

Tillkännagivandet kom bara timmar efter att Berlusconi uttalat sig om att han vill ställa upp som premiärministerkandidat nästa år.

Italiens premiärminister Mario Monti kommer att avgå enligt ett uttalande från presidentens kansli, rapporterar AFP.

Vill få igenom lagändring

Monti har tidigare meddelat Italiens president Giorgio Napolitano att han vill avgå, men att han först planerade att få igenom en ny lag för landets budget.

Enligt lokala medier avgår Monti så snart han sett om landets partier antar det budgetförslag som hans regering har lagt fram för nästa år.

Monti tog över posten som premiärminister efter Silvio Berlusconi för ett år sedan. Han fick då i uppgift att få bukt med landets ekonomiska problem.

Tidigare i veckan vann Mario Monti förtroendeomröstningar i parlamentets senat och underhus.

Men det största partiet, Silvio Berlusconis parti PDL, bojkottade omröstningen.

”Inte möjligt att fortsätta”

Det gjorde att att Montis teknokratregering inte längre ser ut att ha en majoritet bakom sig.

Efter att ha förlorat majoriteten i senaten känner inte längre Monti att han har parlamentets förtroende, skriver Reuters.

I ett uttalande från president Giorgio Napolitano tror Monti "inte att det är möjligt att fortsätta sitt mandat och har därför gjort klart att han planerar att lägga fram sin avgångsansökan".

Berlusconi vill kandidera

Tidigare rapporterades det att Italiens förre premiärminister, den 76-årige Silvio Berlusconi, planerar att ställa upp som en av kandidaterna till posten som premiärminister nästa år.

– Jag ställer upp för att vinna, ska Berlusconi ha sagt.

Han tillade att han gjorde det av ”ansvarstagande”.

Bara timmar efter Berlusconis uttalande meddelade Monti att han ville avgå. Tillkännagivandet kom efter ett timlångt möte mellan presidenten och Monti.

– Jag är övertygad om att det inte kommer att göras några försök att förstöra det vi har gjort för att trygga Italiens offentliga finanser, sade Monti på en konferens i Cannes på lördagen enligt AFP.