Nio gripna för bomdåd i Turkiet

Publicerad 2013-05-12

46 personer dog sedan två sprängladdningar detonerat i turkiska staden Reyhanli i går.

Nu har nio personer som misstänks ligga bakom sprängdådet, uppger landets inrikesminister.

Turkisk polis fick på söndagen rycka in för att skydda syriska flyktingar i Reyhanli, sedan invånare i staden vänt sin ilska mot dem efter det blodiga sprängdådet.

Ett stort antal poliser patrullerade kvarter där många flyktingar bor, och spärrade av en del gator helt för utomstående. Flertalet syrier höll sig inne.

Tiotals bilar med syriska registreringsskyltar har vandaliserats efter attentatet som krävde minst 46 människors liv. Flyktingarna "bara måste ge sig av", säger en upprörd snickare om de runt 25 000 syrier som tagit sin tillflykt till staden som vanligen har 60 000 invånare.

– Inget av det här skulle ha hänt om de inte var här. Vi har givit dem säkerhet och skydd, det här borde inte vara priset, säger Ahmet Keskin.

Syrien pekas ut

Reyhanli är i chock efter lördagens två explosioner som har lämnat stora kratrar i gatan.

Den turkiska regeringen anklagar regimen i Syrien för att ligga bakom de två bilbomberna. Nio personer uppges ha gripits, alla turkiska medborgare. Enligt utrikesminister Ahmet Davutoglu tillhör gärningsmännen samma regimtrogna grupp som låg bakom en blodig attack mot den syriska kuststaden Banias för en vecka sedan.

– Attacken har inget att göra med de syriska flyktingarna i Turkiet, den har allt att göra med den syriska regimen, sade Davutoglu i en intervju i tv enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nekar till inblandning

Syriens regering förnekar all inblandning i sprängdådet.

– Syrien begick inte och skulle aldrig begå en sådan handling, sade den syriske informationsministern Omran al-Zohbi i en tv-sänd presskonferens.

Enligt nya uppgifter från oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet har över 80 000 människor nu dödats i det drygt två år långa inbördeskriget i Syrien.

Attentatet i Reyhanli har fördömts av bland andra Irans och Iraks regeringar.